Budějovický Budvar uvařil sedmý ročník pivního speciálu z čerstvého chmele

Včera odpoledne uvařili v Budějovickém Budvaru sezónní pivní specialitu z čerstvých chmelových hlávek. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl načesán. V pivovarské praxi se proto používá jen zcela výjimečně. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost ve srovnání s chmelem sušeným.

Tradice vaření piva z čerstvých hlávek vznikla v Budějovickém Budvaru před sedmi lety jako oslava řemeslné práce pivovarníků a poděkování pěstitelům. V té době byl Budvar jediným českým pivovarem, který se zeleným chmelem pracoval. Kvůli velkému zájmu spotřebitelů o takové pivo se k Budějovickému Budvaru v dalších letech přidaly i jiné pivovary.

Sezónní speciál vařený v Budvaru je ze 100 % chmelený čerstvým chmelem, který se přidává ve třech dávkách. „Jsme jedním z mála českých pivovarů, které mají varnu vybavenou tzv. „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny po ukončení chmelovaru. Pivovary, které vaří pivo z chmelových granulí nebo extraktů, chmelový cíz nemají. Čerstvý chmel proto mohou do várky přidávat spíše jen v symbolickém množství,“ vysvětluje Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

Letos uvařila budvarská varna z čerstvého chmele dvě várky piva o stupňovitosti 16. Do tradiční várky chmelené Žateckým poloraným červeňákem o objemu 400 hektolitrů hotového piva bylo přidáno 400 kg zelených hlávek.

Již sedmým rokem používáme Žatecký poloraný červeňák z chmelnice „U Splavu“ a díky tomu můžeme u jednotlivých ročníků velmi dobře sledovat rozdíly způsobené odlišným průběhem počasí. Ve druhé várce jsme letos poprvé nově vyzkoušeli také čerstvou úrodu odrůdy Agnus z chmelnice „Pod Česačkou“ u obce Mradice. Ve speciálech tak budeme mít navíc porovnání dvou žateckých odrůd. Na výsledek se velice těším,“ uzavírá Adam Brož.

Chmel pro speciální várky dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Speciální pivo z čerstvého chmele bude ve sklepě dozrávat velmi dlouhou dobu – až 180 dnů. Milovníkům piva ho budou čepovat vybrané restaurace v České republice i v několika dalších zemích.

Zdroj a foto: Budějovický Budvar