Zákaz nedělního prodeje v Maďarsku po roce zrušili

Maďarští zákonodárci odhlasovali zrušení zákona o zákazu nedělního prodeje ve většině obchodů. Vysoce nepopulární zákon platí přes rok a opoziční socialisté už proti němu začali připravovat referendum. O návrhu na omezení pracovní doby v obchodech během nejvýznamnějších svátků by se tento týden mělo jednat rovněž v Česku.

Jak uvedla agentura MTI (Magyar Távirati Iroda), pro zrušení sporného zákona zvedlo v maďarském parlamentu ruku 163 poslanců, dva byli proti a 11 se zdrželo. Jednokomorové shromáždění má 199 poslanců.

Zákaz nedělního prodeje schválili maďarští zákonodárci předloni v prosinci a platit začal od loňského 15. března. Vláda argumentovala tím, že žádný zaměstnanec by neměl být nucen chodit do práce v neděli. Zákaz se ale nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Většina obchodních sdružení rozhodnutí zrušit omezení prodejní doby přivítala. Místní odborový svaz zaměstnanců v maloobchodu si ale posteskl, že debata o celé věci byla nedostatečná.

Hlasování se týkalo zákazu nedělního prodeje v obchodech s výměrou přes 200 metrů čtverečných. Na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích, autobusových a vlakových nádražích, prodejce na trzích a na rodinné obchody o výměře menší než 200 metrů čtverečných se zákon nevztahuje. Pravidla o omezení nedělního prodeje neplatí ani v cestovním ruchu, v kulturních zařízeních, lázních či v obchodech na místech zařazených na seznam světového dědictví UNESCO, uvedla agentura MTI. 

Sněmovna českého parlamentu by měla tento týden jednat o senátním návrhu na omezení prodejní doby v obchodech o nejvýznamnějších svátcích. Pokud jej Sněmovna schválí, chtějí se Hospodářská komora (HK) a Svaz obchodu a cestovního ruchu obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu. Ten je podle nich pro část obchodníků diskriminační a navíc jde zcela proti evropskému trendu. Trend v zemích EU podle HK totiž ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje.

Na zpravodajském serveru idnes.cz bylo spuštěno hlasování, které mělo k 12.4.2016 23:30 hodin následující výsledky:

Uvítali byste zákaz nedělního a svátečního prodeje i v Česku?

Ano      971 (24,97%)

Ne       2917 (75,03%)

 

Zdroj: čtk, idnes.cz, hungarytoday.hu

Foto: Obchidní centrum Corvin Plaza – hungarytoday.hu

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010