Vše, co jste chtěli vědět o bezkofeinové kávě

1080 zobrazení

Díky bezkofeinové směsi si můžete dopřát šálek kávy těsně před spaním či odpoledním odpočinkem. Jak se kofein ze zrn odstraňuje a v čem je metoda značky Lavazza výjimečná?

 KOLIK KOFEINU MŮŽEME DENNĚ VYPÍT?

Ve správných dávkách kofein působí jako stimulant, pomáhá snižovat únavu a udržuje bdělost. Vědci se shodují, že jeho optimální dávka je 4 až 6 mg na kilogram tělesné hmotnosti, tedy člověk s váhou 70 kilogramů může užít za den až 420 mg kofeinu. Podle údajů uvedených na portálu coffeeandhealth.org je 400 mg (nebo ekvivalent až 5 šálků kávy) denně označováno jako mírná spotřeba kofeinu. Pro jednodušší počty platí, že espresso nebo káva připravená v moka konvičce obsahuje 35 až 100 mg kofeinu a cappuccino 70 až 80 mg kofeinu.

JAKÉ JSOU METODY ODSTRANĚNÍ KOFEINU?

Způsoby, jak odstranit kofein z kávových zrn, hledali lidé už v minulosti. Počátkem 20. století Ludwig Raselius, průkopník v metodě odstranění kofeinu z kávových zrn, vyvinul první systém extrakce alkaloidu s použitím organických rozpouštědel a páry. Od té doby se metody zdokonalily. Dnes je kofein extrahován ze zelené kávy třemi způsoby: použitím organických rozpouštědel (dichlormetanu nebo ethylacetátu), vody nebo oxidu uhličitého (v tekutém nebo nadkritickém stavu). Chuť výsledného produktu se pak může lišit v závislosti na použité technice.

“Dekofeinizace” je úplné odstranění kofeinu z ještě zelených kávových zrn před jejich pražením. Dle zákona nesmí být zbytkový kofein v zelené kávě více než 0,1 %.

JAK ZACHOVAT AROMA BEZKOFEINOVÉ KÁVY? 

Vzhledem k tomu, že první dvě výše uvedené metody extrakce kofeinu způsobují ztrátu aroma kávy, používá Lavazza oxid uhličitý a káva si tak zachovává své charakteristické vlastnosti. Postup je následující: během první fáze procesu extrakce kofeinu jsou kávové boby navlhčeny párou nebo vodou, a tím získají vlhkost mezi 30 % až 50 %. Následně se přemístí do válce s plynem v nadkritickém stavu, to znamená, že teplota a tlak ve válci mají vlastnosti jak plynu, tak kapaliny. Vytvořené prostředí ve válci následně dokáže odstranit kofein z kávových bobů. Následuje opakovaný proces oddělování oxidu uhličitého od alkaloidu pomocí vody a výsledkem je suchá káva bez kofeinu.

 

Zdroj a foto: Lavazza