Velké chytré televize táhnou zákazníky zpět od počítačů

Většina domácností dnes považuje televizní obrazovky za centrum domácích multimédií, připojují k nim mobily, tablety i počítače. Důvodem je hlavně výrazně lepší obraz a snadnost propojení. V Datartu si nejčastěji zákazníci pořizují televize s uhlopříčkou 48“–55“. Za novou televizi zákazníci utratí průměrně 16 až 17 tisíc korun. Mezi nejoblíbenější značky patří Samsung, LG a Sony. Před Mistrovstvím světa v hokeji prodeje televizí v Datartu vzrostly o 40 %.

Zákazníci stále častěji poptávají doplňkové služby.

„V rámci naší Datart dopravy zákazníkům televizi přivezeme, nainstalujeme, naladíme, předvedeme a odvezeme starou k ekologické likvidaci,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu a dodává: „Hlavně pro sportovní fanoušky je během Mistrovství světa v hokeji a jiných velkých sportovních událostí důležité, aby nezůstali bez televize, proto jim nabízíme i zdarma službu Ani den bez TV, díky níž jim po celou dobu záruky, včetně prodloužené záruky, dovezeme náhradní chytrou televizi s úhlopříčkou 40“ a zajistíme kompletně opravu reklamovaného přístroje.“ 

Mezi nejčastěji poptávané funkce u televizí v současné době patří:

  • SMART TV neboli chytré televize umožňují připojení k internetu, přehrávání videa či hudby z USB, prohlížení fotografií, využití TV jako webového multimediálního přehrávače (YouTube, Stream, Voyo apod.) nebo třeba pořízení záznamu vysílání na přenosný disk a následné přehrávání.
  • HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) neboli propojení vysílaného obsahu s internetovým – díky němu můžete z reklamy přejít rovnou do obchodu nebo si pustit pořad z digitálního archivu televizní stanice. Stačí jen stisknout červené tlačítko na ovladači a už můžete procházet pořady a nabídky, které v daném televizním kanálu najdete. Ideální pro sledování pořadů, které jste předešlý den nestihli.
  • UHD rozlišení / 4 K – je dalším stupínkem ve zdokonalování kvality obrazu. Televizory s rozlišením označovaném jako Ultra HD (4K) zobrazují obraz ve čtyřikrát vyšší kvalitě než Full HD rozlišení (1920×1080 pixelů). Vysoké rozlišení se rovněž lépe hodí na prohlížení fotografií.
  • TV Anywhere – je velmi šikovná funkce, která vám umožní posílat obraz z televizoru do chytrého telefonu či tabletu, TV tak můžete sledovat i na cestách a nepřijít už o žádný důležitý okamžik.
  • Swype and Share – funkce pro snadné a rychlé přenášení multimediálního obsahu z chytrého telefonu nebo tabletu na obrazovku televizoru. Stačí k tomu pouze stáhnout si zdarma aplikaci Remote 2 na telefon či tablet. Dvěma prsty poklepete na fotografii, webovou stránku či video a to se uloží, jedním prstem tento obsah zobrazíte na obrazovce televizoru. Díky aplikaci Remote 2 lze také chytrý telefon přeměnit na dálkový ovladač televizoru, s kterým se vám daleko snadněji brouzdá po internetu.

Zajímavou novinkou letošních modelů je funkce HDR (vysoký dynamický rozsah), HDR televize pracují s širším barevným prostorem. Dokážou proto v jednom obraze zobrazit jasnější bílou i tmavší černou. Díky tomu umí obrazovka prokreslit zároveň detaily ve stínech i na ozářených plochách. Tento efekt dodává obrazu hloubku, zlepšení je viditelné i pouhým okem. Například východ slunce má jasnější barvy.

Někteří zákazníci se při pořizování nové televize zajímají také o přechod na nový digitální standard DVB-T2, protože současné digitální vysílání ve standardu DVB-T bude po roce 2020 ukončeno.

„Ohledně přechodu na DVB-T2 zatím v České republice nepadlo finální rozhodnutí. Fungování televizorů v novém digitálním standardu budou řešit pouze domácnosti, které přijímají vysílání přes anténu. Nejpravděpodobnější je, že se bude využívat takzvaný kodek H265, pro který se rozhodly i okolní země. Naši prodavači zákazníkům tuto problematiku vysvětlují a zároveň jim radí, které televize s kodekem H265 umí pracovat. Nicméně, i kdyby po roce 2020 měli zákazníci televizi, která DVB-T2 nepodporuje, mohou to snadno vyřešit dokoupením set top boxu za pár set korun,“ vysvětluje Iva Pavlousková.

 

Foto: DATART

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010