Starobrněnští sládci uvařili Zelené pivo, které se začne čepovat na velikonoční Zelený čtvrtek

Oslavy svátků jara bude i letos provázet slavný velikonoční speciál z Brna – Zelené pivo. Pivovar Starobrno začátkem tohoto týdne už počtrnácté uvařil zelenou třináctku. Hostinští začnou zelené půllitry čepovat ve stejnou dobu, přesně na Zelený čtvrtek 18. dubna. Celkem bude letos k dispozici 4 500 hektolitrů pro Čechy a Moravu a 510 hektolitrů na Slovensko.

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu představuje pro všechny zaměstnance pivovaru srdeční záležitost. Letos se bude na výrobě podílet i Svatopluk Vrzala, který se od začátku října loňského roku stal novým sládkem pivovaru Starobrno. Současně je ale jedním z pamětníků, kteří v pivovaru působili v době, kdy se Zelené pivo vařilo poprvé. „Myslím, že se v Brně nenajde nikdo, kdo by o Zeleném pivu alespoň neslyšel.  Připadá mi skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. A to nejen v Brně,“ řekl Svatopluk Vrzala, který včera při lití výluhu nemohl chybět. 

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých čtrnáct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální výluh, který se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá.

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Pak se pivo filtruje a přidává se do něj likér.„Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér.  Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší. A my v pivovaru taky,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy zeleného piva výrobní ředitel Milan Schramm.

Popularita Zeleného piva už dávno překročila hranice Brna i regionu a v dostatečném časovém předstihu se rozváží do všech koutů České republiky. Hodně příznivců ale má i na Slovensku, kam letos putuje celá čtvrtina uvařené várky.

Pivovar Starobrno připravuje na Zelený čtvrtek ii bohatý doprovodný program. Jezdit bude tzv. Šalina pub, což je tramvaj přestavěná na starobrněnskou hospodu s výčepem na palubě. Dále se budou pořádat zelené exkurze do pivovaru. O celém programu se všichni zájemci s dostatečným předstihem dozvědí z webových stránek. Najdou tam i seznam všech hospod, kde se bude Zelené pivo čepovat.

Zdroj a foto: Pivovar Starobrno

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010