Bude Starbucks úspěšný i v italském ráji kaváren?

V příštím roce 2017 otevře americký globální kavárenský řetězec Starbucks své první pobočky také v Itálii. Konkrétně v Miláně a dalších, zatím neuvedených městech. Jak dopadne v konkurenci tradičních malých útulných kavárniček?

Když Howard Schultz, CEO amerického kavárenského řetězce Starbucks, cestoval v roce 1983 po Itálii, navštívil Milán a Veronu a poprvé se seznámil s tradicí italských kavárniček a kvalitní kávou. Později když se pak stal marketingových ředitelem vznikajícího Starbucksu, rozhodl se využít této své zkušenosti a italské inspirace, a vše své italské poznatky se snažil vložit do rodící se americké nápojové společnosti.

Italové stvořili divadlo, umění a také kouzlo zážitku z espressa,“ vzpomíná Schultz. „Byl jsem ohromen a instinkt mi naznačil, že právě toto je to pravé, co bychom měli dělat.“

Je zajímavé, že až po 33 letech od Schultzovy návštěvy Itálie, se Starbucks rozhodl vstoupit také na italský trh, který se vždy jevil jako určitý mezník. Již v příštím roce 2017 tedy začne Starbucks otvírat v Itálii první provozovny. Nejprve v Miláně, následně v dalších městech. Vše se uskuteční ve spolupráci s italským developerem Percassi.

Historie Starbucksu přímo souvisí s tím, jak Italové vytvořili a realizují dokonalou přípravu espressa,“ vysvětluje Schultz. „Všechno, co jsme udělali, je založeno na základech těchto krásných zážitků. Teď se budeme snažit, s velkou pokorou a úctou, dělat to, co jsme se doposud naučili, také na italském trhu. Právě proto bude náš první italský obchod navržen s citem k detailu a velkým respektem k italskému lidu a jeho kávové kultuře.

kavárna americká

Přestože Starbucks má své prodejny v Evropě, není zde úspěšný tak, jako na jiných trzích. Starbucks vstoupil do Velké Británie v roce 1998 a trvalo celých 17 let, než dosáhl prvního zisku.

Do České republiky vstoupil americký řetězec v roce 2008, kdy svou první prodejnu otevřel 22. ledna na Malostranském náměstí v Praze. V současnosti má v republice 23 kaváren.

 

Zdroj: http://retail-news.net

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010