Společnost P&G si do roku 2020 předsevzala dosáhnout nulového odpadu ukládaného na skládky ve všech výrobních závodech

Společnost P&G oznámila další investice do recyklace a přínosného využití odpadu, které do roku 2020 eliminují veškerý odpad z výrobních závodů. Už nyní je výrobní závod P&G Rakona v Rakovníku označován jako podnik s nulovým odpadem.

P&G začala své výrobní závody certifikovat jako provozy s nulovým odpadem v roce 2007. Tohoto milníku už dosáhlo 56 % provozů P&G, přičemž v plánu je dosáhnout téhož u zbývajících v horizontu příštích čtyř let. To znamená eliminovat nebo recyklovat zhruba 650 000 tun odpadu, který by jinak putoval na skládky.

„Náš přístup k udržitelnosti je neměnný. Tento závazek nás skutečně nutí produkovat víc – s menším objemem odpadu,“ říká Shailesh Jejurikar, podporovatel udržitelnosti a prezident divize Global Fabric Care P&G, a dodává „od roku 2010 pracujeme na vizi nulového výrobního a spotřebitelského odpadu ukládaného na skládky. Toto oznámení je jen dalším krokem na naší cestě k naplnění tohoto dlouhodobého plánu.”

P&G dosáhne svých cílů tím, že všechny vstupní materiály budou:

  • přeměněny v koncový produkt,
  • interně recyklovány, pokud to bude možné
  • použity alternativním způsobem prostřednictvím partnerství

Výrobní závod Rakona už nyní splňuje nejvyšší standardy v nakládání s odpady a dosáhl statusu Nulový odpad na skládky.

Továrna v Rakovníku významně přispívá k naplnění firemních cílů udržitelnosti. Výrobní odpad z těchto závodů je recyklován, znovu používán nebo přeměněn v jiné produkty každodenní potřeby. Například z Rakony je 85 % odpadu recyklováno a zbývající část ekologicky spálena,” říká Geraldine Huse, výkonná ředitelka P&G pro střední Evropu.

P&G se zaměřuje na hledání alternativ pro svůj odpad. Například v závodě Lima v americkém státě Ohio je odpad z produktů Tide a Gain přeměněn na bioplyn a další alternativní zdroje používané pro pohánění vozidel. Nerecyklovatelné plastové laminátové materiály z indických závodů v Mandideep a Baddi jsou rozdrceny a lisovány do levných stavebních panelů.

Prostřednictvím iniciativ, jako je tato, P&G nejen recykluje materiály pro své vlastní potřeby, ale rovněž investuje do místních komunit a přispívá k tomu, že se z odpadu stávají materiály a suroviny, které mohou používat jiné společnosti.

K dnešnímu datu dosáhla nulového ukládání odpadu na skládku více než polovina výrobních závodů P&G, a to napříč produktovými řadami a regiony. Již v devatenácti zemích (Německo, Velká Británie, Polsko, Japonsko, Mexiko, Španělsko, Egypt, Belgie, Irsko, Vietnam, Maďarsko, Indonésie, Česká republika, Rumunsko, Singapur, Jižní Korea, Thajsko, Turecko a Pákistán) všechny výrobní závody splnily toto měřítko. Blízko cíle jsou i podniky ve významných regionech jako Čína nebo Indie.

„Naši zaměstnanci používají inovační dovednosti, které vkládají do výroby produktů s nulovým odpadem,“ prohlásil Yannis Skoufalos, prezident divize Global Product Supply P&G. „Například odpadní materiály z Head & Shoulders vyráběného v Číně jsou používány v myčkách na auta, zatímco zbytkový materiál z kanadského závodu vyrábějícího produkty Tampax je využíván k výrobě bezpečnostních produktů používaných při ropných haváriích. Tato inovativní externí partnerství umožňují našim závodům vnímat zbytkový materiál nikoli jako odpad, ale jako potenciál, který může využít někdo jiný,” dodal Yannis Skoufalos.

Více informací naleznete zde.

 

Zdroj a foto: Procter & Gamble

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010