Souboj asijských tygrů se stupňuje i na českém trhu mobilních telefonů – Huawei atakuje Samsung

V žebříčku nejoblíbenějších značek chytrých telefonů dlouhodobě vévodí dvě světoznámé značky. Stejně tak i Češi si vybírají v posledních několika letech nejčastěji mezi jihokorejským Samsungem a iPhonem od amerického Applu. Nově se na přední pozice ovšem dere i na domácím trhu další z asijských výrobců, čínský Huawei. Vyplývá to alespoň ze statistik řetězce s elektronikou Expert Elektro za rok 2016, kdy se podíl jím prodaných smartphonů Huawei dostal na dvojnásobnou hodnotu než v roce předcházejícím. Podle řetězce lze očekávat, že posilující trend v prodejích telefonů Huawei bude pokračovat. 

Zatímco ještě v roce 2014 si Huawei „ukousl“ na celkových prodejích chytrých telefonů v řetězci Expert Elektro jen 6 %, o rok později to bylo už 11 % a v loňském roce se mu podařilo tento podíl více než zdvojnásobit. V současnosti tak už dokonce atakuje tradičního výrobce Samsung, který dlouhodobě patří na přední příčky v nejžádanější kategorii elektroniky.

Podle zkušeností Expert Elektro nemusí jít posilování prodejů smartphonů Huawei jen na úkor chytrých telefonů Samsung ale spíše značek jako je Lenovo nebo ACER. Přitom donedávna byl ještě i pro tuzemský trh s mobilními telefony jedním z typických trendů příchod a posilování nových značek smartphonů zejména právě od asijských výrobců. Doslova raketový růst zaznamenala mezi ostatními alespoň podle statistik řetězce právě značka Huawei. Podle Jana Nejezchleba, produktového manažera Expert Elektro se jedná o mix faktorů:

„Za prodejním růstem značky můžeme hledat její velkou marketingovou podporu a také například nabídku v segmentu chytrých telefonů skrze všechny cenové kategorie.“ 

Významnou podmínkou pro úspěch v podstatě každé značky na jinak vysoce konkurenčním trhu chytrých telefonů hrají inovace a technologické novinky.

Kdo chce být lídrem, musí určovat budoucnost všech smartphonů. V tomto ohledu si tradičně nejprodávanější značky stále drží jistý náskok,“ zdůraznil Jan Nejezchleb z Expert Elektro s tím, že jde například o bezrámečkové displeje, jejich vysoké rozlišení nebo možné uvedení ohebných displejů chytrých telefonů. „Podobné vychytávky jsou pro získání nejvyšších pozic na trhu klíčové,“ doplnil k tomu Nejezchleb.

Technologicky nejvyspělejší telefony jsou ale vykoupeny poměrně vysokou cenou. Ta přitom u čerstvě zveřejněných novinek šplhá každoročně nahoru. Ještě před přibližně třemi roky se uvedený model nejvyšší třídy pohyboval v ceně do 20 000 korun, o dva roky později cena zamířila ke 25 000 korunám.

To je cena, která až pětkrát překračuje průměrnou cenu pořizovaných mobilů českými zákazníky,“ vysvětlil Jan Nejezchleb z Expert Elektro, podle kterého jsou na druhé straně přístroje s vysokou pořizovací cenou zároveň multifunkčním zařízením, například s velmi kvalitním fotoaparátem.

 

Zdroj a foto: Expert Elektro

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010