Na Slavnostech svijanského piva se letos vypilo 55 tisíc půllitrů piva

Tradiční jednodenní Slavnosti svijanského piva přitáhly včera do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě na osm tisíc návštěvníků, které neodradila ani nepříznivá předpověď počasí. Letos totiž poprvé v osmadvacetileté historii akce hrozilo, že by mohl organizaci festivalu narušit déšť. Nakonec je počasí odměnilo – hudební produkci téměř dvaceti skupin a interpretů, včetně skupin Mňága a Žďorp, Traktor, Dymytry nebo Mandrage, či zpěvačky Evy Pilarové, si po pouhých několika přeprškách v úvodu programu mohli užít naplno a bez jediné kapky. 

Vedle hudby se na Slavnosti chodí především za pivem, a to opět teklo plným proudem: všech dvanáct svijanských piv se za lidovou cenu točilo z celkem 160 píp.

Letos poprvé jsme pivo čepovali do nových, ekologických vratných kelímků, které se nám velice osvědčily. Celkem z nich žízniví hosté vypili 55 tisíc půllitrů piva. V důsledku horšího počasí v úvodu festivalu a nižší návštěvnosti se sice nepodařilo překonat loňský rekord, ale i tak můžeme být spokojeni. Hlavně nás těší, že se všichni při hudební produkci na třech pódiích skvěle bavili,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, který akci ve spolupráci s obcí pořádá.

Dramaturgie festivalu návštěvníkům nabídla celkem 18 interpretů s širokým žánrovým záběrem. Pamětníci si zavzpomínali na osvědčenou produkci skupiny Mňága a Žďorp a stálice české populární hudby Evy Pilarové, mladší posluchače oslovili Mandrage nebo Pavel Callta a příznivce metalových riffů třeba Krucipüsk nebo Dymytry. Kulturní program letos podpořil i Liberecký kraj, jedno ze tří kvalitně ozvučených pódií proto neslo jeho jméno.

  

„Cením si dlouholeté vzájemné spolupráce obce Svijanský újezd a regionálního Pivovaru Svijany, ze které vzešly již dvacáté osmé slavnosti, které dnes již patří mezi tradiční a hojně navštěvovanou akci v našem kraji,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta. 

O tom, že význam akce již přesahuje hranice regionu, svědčí například účast bývalého ministra financí Andreje Babiše či prezidentského kandidáta Marka Hilšera.

Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na pořádání tak pestré akce, která se už stala pevným bodem kulturní nabídky v celém regionu. Účast Andreje Babiše jsme využili k diskuzi o rozšiřování EET. V rozhovoru se stánkaři si totiž mohl sám udělat názor na to, jaký dopad může mít plánovaná třetí fáze elektronické evidence tržeb na prodejce na podobných akcích a jak by se mohlo její necitlivé zavádění negativně podepsat na životě v menších obcích,“ poznamenal Roman Havlík.

V rámci doprovodného programu si mohli návštěvníci vyzkoušet, jak náročné je být pivním degustátorem, nebo využít řadu různých atrakcí. Z nabídky stánků s dárkovými předměty slavily největší úspěch speciální „slavnostní“ Plechovky pro chlapy, ale i pivní sklo, některé z mnoha druhů triček, kraťasů nebo cyklodresů a další speciální svijanské pivařské drobnosti.

Příští, devětadvacátý ročník Slavností svijanského piva se ve Svijanském Újezdě uskuteční 14. července 2018.

 

Zdroj a foto: Pivovar Svijany

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010