Síť COOP nabídne franšízy

Jedna z největších maloobchodních sítí v tuzemsku totiž začne „pronajímat“ své prodejny jako franšízy.
Informoval o tom Deník Insider.

Po daňově-legislativní stránce pomáhá řetězci Dana Trezziová z poradenské firmy BDO, která byla v letech 2005-07 náměstkyní ministra financí právě pro oblast daňové správy. Do skupiny patří zhruba 2800 družstevních prodejen zejména v menších městech a na venkově. COOP je tak v součtu sedmou největší maloobchodní sítí v tuzemsku a její loňské tržby dosáhly (podle odhadů společnosti Incoma) zhruba 26 miliard korun.

Ušetří na daních

Rozdělením na samostatné jednotky by se některé menší prodejny zbavily nutnosti odvádět DPH, vysvětluje Deník Insider. Dosud ji platí nezávisle na velikosti, protože celá síť je brána jako jedna právnická osoba. Po „rozdělení“ na franšízy ušetří řetězec také na povinných odvodech za zaměstnance – z manažerů (vedoucích prodejen) by se totiž nově stali podnikatelé (OSVČ), kteří si obchod pronajmou jako franšízu.
Projekt má být spuštěn ještě letos, start ale bude pozvolný. Řetězec vyčlení jako franšízy jen ty prodejny, na jejichž provozování má konkrétního zájemce. V Česku na principu franšízy fungují – vedle zřejmě nejznámější sítě McDonald´s – například prodejny Žabka.

Miliardy pro vládu

Jak připomíná Deník Insider, šéf sítě COOP Zdeněk Juračka dlouhodobě kritizuje vládu, že nebojuje proti daňovým únikům u malých obchodníků – osob samostatně výdělečně činných, často cizinců. Velcí obchodníci se obávají, že plánované další zvýšení DPH zhorší jejich konkurenceschopnost vůči prodejcům, kteří tuto daň neplatí.
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, v jehož čele stojí také Juračka, upozornil, že podle údajů Českého statistického úřadu neplatí DPH téměř 70 procent obchodníků v Česku, převážně fyzických osob. Svaz proto vládě navrhl, aby místo plánovaného zvýšení sazeb DPH od příštího roku zavedla pro obchodníky povinnost evidovat tržby pomocí elektronického účetnictví nebo registračních pokladen. Navrhuje také výrazné snížení dosavadního limitu pro povinnou registraci k DPH a pro živnostníky pak výrazné zvýšení povinných odvodů a podstatné omezení daňových paušálů. Podle svazu by tím státní rozpočet získal až 30 miliard korun.
Vládní koalice se zatím na takto radikálním řešení neshodla. Podle informací Insideru chybí hlavně výraznější podpora nejsilnější vládní strany, ODS, která se obává výrazného zvýšení administrativní zátěže pro malé podnikatele.
Od roku 2013 se nicméně v rámci vládou schváleného balíčku rozpočtových opatření mají mírně omezit daňové paušály a zruší se stropy pro zdravotní pojištění.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010