Rohlík.cz zavádí semafor, který u potravin upozorní na nevhodná éčka

Naučit Čechy lépe jíst, to je jeden z hlavních cílů největšího českého online supermarketu Rohlík.cz. Své síly proto nově spojil s občanským sdružením FÉR potravina a vlastní webové rozhraní aktuálně rozšířil o tříbarevný semafor. Ten zákazníka upozorňuje, zda potravina obsahuje riziková éčka.

Krátce poté, co Rohlík.cz jako první český supermarket zavedl bezplastovou uličku, přichází s dalším krokem, jímž opět upevňuje svoji pozici jedničky na trhu z hlediska péče o zdraví zákazníků a ekologii. Ve středu 26. září spustil na svých stránkách semafor, kterým informuje, zda éčka, které potravina obsahuje, mohou mít nežádoucí účinky či nikoliv. Vychází přitom z informací, které získává exkluzivně od neziskové organizace FÉR potravina. Ta hodnotí obsah a kvalitu potravin, označuje potraviny bez zbytečných aditiv, se známým původem a s vysokým obsahem základních složek, z nichž měly být vyrobeny.

„Éček je mnoho, přičemž ne všechna jsou syntetická či mohou případně vyvolat nežádoucí reakci při častější konzumaci. A ne každý se v nich vyzná. Velkou prospěšnost tohoto kroku ze strany Rohlík.cz proto vidím v tom, že napomáhá dalšímu usnadnění výběru potravin. Obecně kdokoliv, kdo usnadní orientaci v etiketách potravin, dělá záslužnou věc. A jde také o to, jak se toho chopit, aby se mezi lidmi nešířily dezinformace či nevznikala zbytečná plošná averze vůči nějakému druhu výrobku jenom proto, že obsahuje nějaké éčko,“ říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D, ředitelka, odborný garant a tisková mluvčí spolku FÉR potravina.

Dělení potravin podle „éček“ na portálu Rohlík.cz dostalo velmi přehledné grafické znázornění tříbarevného semaforu. „Zelená znamená ‚v pohodě‘, oranžová ‚zbystři‘ a červená ‚raději ne‘. Je to velmi jednoduché. A pokud bude někdo chtít vědět více, má možnost si tyto informace dohledat u nás na webu Ferpotravina.cz,“ říká Střítecká, která vidí pro FÉR potravinu ve spojení s portálem Rohlík.cz přínos mimo jiné i kvůli dalšímu zviditelnění její práce a rozšíření databáze o nové potraviny, které portál nabízí.

Velkou výhodou této funkce je také to, že si zákazník na Rohlik.cz může jednoduše zobrazit „éčkové skóre“ všech produktů v dané kategorii současně, což žádná jiná služba neumožňuje. V prvním týdnu spuštění se bude takto novinka týkat sedmi vybraných kategorií potravin, jimiž jsou Šunky a slaniny, Zmrzlina, Limonády
a energy, Slané, Müsli, cereálie a kaše, Hotová jídla a přílohy
a Párky a klobásy. Každý týden k nim pak přibude jedna další kategorie. Nově navíc zákaznici u potravin najdou i jejich úplné nutriční složení.

 

Zdroj a foto: Rohlík.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010