Rohlík.cz se ubránil jednomu z největších hackerských útoků

Online prodejce potravin Rohlík.cz se včera ocitl pod masivním hackerským útokem. Jednalo se o DDoS, při kterém se e-shop přehltil četnými požadavky vysílaných z rozptýlených počítačů po celém světě. „Ve večerních hodinách jsme čelili až 5000 požadavkům za minutu. Server se zahltil a na několik minut zcela vypadl. Větším škodám se nám ale podařilo zabránit,“ popisoval Ondřej Klamt, technický ředitel společnosti Rohlik.cz. „Jednalo se určitě o jeden z nejhorších útoků na náš online obchod.

Hackerský útok na e-shop Rohlík.cz trval dohromady zhruba 40 minut, čistý čas výpadku byl kolem 13 minut. „V tu dobu naši zákazníci nemohli objednávku dokončit, či jim náš web padal nebo se vůbec nenačetl. Moc se jim za to omlouváme. Je ale potřeba říci, že se šlo o zcela profesionální útok na naše datové centrum s cílem nás poškodit,“ popisoval Ondřej Klamt. Podobné hrozbě čelil Rohlik.cz před 19 měsíci.

Vše vypadalo nenápadně. Server postupně zahlcovaly požadavky z celého světa. Nejprve to byly stovky, poté až tisíce objednávek za minutu.

Hackerské napadení jsme odhalili během několika minut a podařilo se nám ho úspěšně odvrátit. Pozitivem je, že jsme si alespoň otestovali traffic na naší stránce a naše nově upravené technologie. Příště budeme daleko více připravenější,“ konstatoval Ondřej Klamt, jehož tým zpočátku postupoval tak, že odstřihl všechny objednávky proudící ze zahraničí.

K útoku se včera večer vyjádřil také Tomáš Čupr, zakladatel společnosti Rohlik.cz. „Asi to neděláme úplně špatně, když někomu ležíme tak moc v žaludku.“

Zdroj: Rohlík.cz

Foto: pixabay.com

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010