Pražské hospody oslaví 174leté výročí plzeňského piva

Už 174 let uplynulo ode dne, kdy sládek Josef Groll uvařil první várku plzeňského ležáku a založil tak zcela novou pivní kategorii spodně kvašených piv „pils“. Tohle významné výročí připomene ve čtvrtek v 6 pražských hospodách historický koňský povoz v čele s poslední českou formankou a plzeňským sládkem. Ti přivezou na voze do hospod speciální pivní várku nefiltrovaného ležáku v dubových pivovarských sudech.

Oslava 174. narozenin piva Pilsner Urquell začala v sobotu 1. října tradičním plzeňským Pilsner Festem, který odstartoval další místní oslavy po celé republice. Historické výročí se bude slavit až do listopadu ve více než 30 vybraných hospodách ve 12 českých městech, prvním z nich je Praha. Šest pražských hospod tak na jeden večer ožije dobovou pivní atmosférou a jejich návštěvníci budou moci ochutnat Pilsner Urquell v jeho nefiltrované podobě z ručně vyráběného dubového sudu.

Ten na slavnosti do vybraných hospod doveze plzeňská formanka Jana Šůsová, která ještě dnes aktivně rozváží na svém koňském povozu pivo do několika plzeňských hospod. Udržuje tak rodinnou tradici formanského řemesla.

Formanství a koně jsou moje vášeň. Je to důležité dědictví, které mi předal můj táta a jemu zase děda. Jsem ráda, že cestou těchto regionálních oslav výročí ležáku můžu lidem naživo ukázat krásu tohoto tradičního řemesla,“ říká Šůsová.

Ručně vyráběný sud z jejího povozu pak v každé z vybraných hospod a restaurací narazí plzeňský sládek a slavnostního proslovu se ujme historická postava Josefa Grolla, zakladatele piva plzeňského typu. Pivo budou po hospodě roznášet šenkýřky a o zábavu a dobrou náladu se postará dobová kapela.

 

Atmosféru jako v roce 1842 můžete zažít už brzy:

  • ve čtvrtek 6. října v Praze v Restauraci U Pinkasů a tentýž den v hospodě Bredovský dvůr.
  • v pátek 7. října se bude slavit v hospodě PUOR Kulaťák a U Veverky.
  • v sobotu 8. října přiveze formanka soudky ještě do Lokálu Dlouhá a restaurace Katr ve Vězeňské ulici.

 

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

 

Foto: Restaurace U Pinkasů

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010