Největší pivní zahrádku v republice – festival Gambrinus den, navštívilo 32 tisíc lidí

Vynikající pivo, čtyři pivní zahrádky – na plzeňském Náměstí republiky a v přilehlých ulicích proběhl již třetí Gambrinus den. Na největší pivní zahrádce v republice se navzdory chladnému počasí sešlo na 32 tisíc návštěvníků, kteří si vychutnali skvěle načepované pivo do skla přímo z tanku spolu s hudbou v podání kapel z Plzně a okolí. Hlavním pivním zážitkem byl Nefiltrovaný polotmavý speciál – pivo uvařené výhradně pro letošní ročník festivalu. 

Kromě něj si fanoušci dobrého piva mohli vychutnat také Nepasterizovanou desítku, jedenáctku i dvanáctku Gambrinus. Pivo bylo čepované do skla přímo z pivních tanků. Návštěvníci také mohli ochutnat speciality připravené v některé z dvanácti restaurací z Plzně a okolí, které se na letošním ročníku Gambrinus dne prezentovaly.

Tankové pivo čepované do skla je klasika, která nesmí na Gambrinus dni chybět. Návštěvníci si velmi pochvalovali především jeho příjemně hořkou chuť, která se pojí s kvalitou čepování – u nás jej navíc jako na jediném festivalu dostanou z tanku rovnou do perfektně umyté a mokré sklenice, a tak to má být,“ říká sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

Gambrinus bere kvalitu čepování piva opravdu vážně – i proto je součástí Gambrinus dne finále soutěže Gambrinus Mistr výčepní. V něm se mezi sebou utkali ti nejlepší výčepní z celé České republiky. Soutěžili ve znalostech o vaření piva a následné péči o něj, i v praktickém čepování piva. Vítězem v konkurenci 8 finalistů se stal Tomáš Smejkal z restaurace Ingot ze Žďáru nad Sázavou. Všichni finalisté se po vyhlášení prezentovali i na škole čepování, která probíhala po celý den a své znalosti předávali dále zájemcům z řad návštěvníků festivalu.

Sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek také předal řediteli Fakultní nemocnice Plzeň Václavu Šimánkovi šek na 145 tisíc korun. Jde o výtěžek z loňského ročníku Gambrinus dne, kdy Gambrinus věnoval nemocnici za každého návštěvníka pivního festivalu 5 Kč. Plzeňská fakultní nemocnice je největším zaměstnavatelem v Plzeňském kraji a Gambrinus si váží práce všech jejích zaměstnanců. Věnoval jim proto i volné vstupenky s pivenkami na Gambrinus den.

Součástí programu letošního Gambrinus dne byly také komentované prohlídky pivovaru. Speciálními průvodci po místech, kde se fenomén českého pivovarnictví vaří, byli Srdcaři Gambrinusu, tedy lidé, kteří práci pro značku zasvětili celý svůj profesní život. Jejich siluety také zdobí interiéry konceptových hospod – Srdcovek. Zájemcům o prohlídku přiblížili historii pivovaru, podrobnosti o vaření piva a nechali je třeba také ochutnat pivo, které ještě zraje.

Gambrinus den je oslavou založení tohoto pivovaru – 25. června 1869 se totiž sešlo 20 akcionářů Gambrinusu, kteří odstartovali tradici jeho vaření. Šlo o slavné lidi české historie. Mezi nimi byl mimo jiné majitel strojíren rytíř Emil Škoda nebo stavitel Martin Stelzer. Cítili, že plzeňské pivo je úspěšné a prodalo by se ho i víc. Čas ukázal, jak dobří vizionáři byli – Gambrinus je do dnešního dne stálicí na české pivní mapě.

 

Zdroj a foto: Plzeňský Prazdroj

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010