Nádraží Praha-Bubny zahajuje přestavbu v živé místo paměti

Koncertní provedení prvního československého oscarového filmu Obchod na korze v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK zahájí 7. září novou éru existence nádraží Praha-Bubny. Místo spojené s válečnými deportacemi, které se stalo součástí jednoho z největších brownfieldů v metropoli, bude totiž v září roku 2018 předáno do dlouho očekávané přestavby. Její významnou součástí bude Památník ticha, unikátní projekt sloužící oživení historické paměti. Akce otevřené veřejnosti tu však pokračují a během podzimu nabídnou řadu kulturních lahůdek. Ty letošní jsou ve znamení rozloučení s původní podobou železniční stanice a zahájení její proměny.

„Nádraží, odkud putovaly za druhé světové války transporty s občany židovského původu, do ghett a do koncentračních táborů, se konečně dočká nové podoby, “ říká Pavel Štingl, známý filmový dokumentarista z obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha, která za výstavbou Památníku ticha stojí. Podle něj se nádraží promění v živé místo paměti, jež bude připomínat minulé události v metaforách dneška.
„Letošní rok je zlomový hlavně proto, že do procesu revitalizace železniční stanice vstupuje Magistrát hlavního města Prahy s již schválenou investiční podporou. Konečně se tedy povede zahájit reálnou přestavbu nádraží budovy na památník.  Naplánována je na dva roky od započetí stavby, do níž se má nyní pustit hlavní město Praha,“ uvádí Pavel Štingl, jež o proměnu zanedbané budovy v důstojný, a i pro další generace přitažlivý monument usiluje už od roku 2013.  „Financování ze zdrojů hlavního města Prahy je chvályhodné, ale také závazné pro toto i nastupující politické vedení města,“ zdůrazňuje.

Koncert, divadlo, film i bubnování  

Kulturní akce ale zvou návštěvníky na bubenské nádraží už teď.  Podzimní program nabídne hned několik pozoruhodných divadelních představení, která pokračují v linii podobenství velkých příběhů dvacátého století.  Už 12. září a 13. září se v nádražní hale představí Ucho, inscenace Divadla na Vinohradech vytvořená na motivy scénáře filmu režiséra Karla Kachyni. V režii Patrika Šimona účinkují Daniel Bambas, Antonie Talacková a Jiří Maryško.

 

Zdroj a foto: Media training

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010