Když neznáte v zahraničí název léku, ptejte se na účinnou látku

Léto je časem odpočinku a zábavy. Například loni podnikli Češi podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) více než pět a půl milionu soukromých cest do zahraničí. Nejoblíbenější zahraniční destinací pro rok 2016 bylo Chorvatsko, které z pomyslného trůnu sesadilo předloňského vítěze Slovensko. To loni skončilo na místě druhém, těsně před třetí Itálií. K oblíbeným zemím českých turistů patří také Řecko, Španělsko či Rakousko. Dovolená se ale mnohdy z příjemné relaxace může změnit v menší či větší drama, které končí návštěvou lékařského zařízení. Nejčastější důvodem k návštěvě lékárny v zahraničí bývají popáleniny od slunce, zvýšená teploty, bolesti v krku a zubů.

Český turista bývá většinou na vše řádně připraven, ale stane se, že do cestovní lékárničky občas zapomene přihodit platíčko zázračných růžových pilulek na bolest nebo třeba přípravek na popáleniny od slunce. Jedinou záchranou je pak návštěva zahraniční lékárny. Jak se říká: „Jiný kraj, jiný mrav.“ A to platí i u názvu těch nejčastěji používaných léků. Po Ibalginu ani Paralenu se v zahraničí nemá moc smysl ptát.

„Náš Ibalgin znají na Slovensku, jinde to ale nezkoušejte. Lépe pochodíte, když lékárníkovi řeknete přímo účinnou látku. Ty jsou ve všech zemích stejné, a tak vám personál lékárny prodá adekvátní místní variantu léku,“ doporučuje Ivana Lánová, vedoucí lékárny BENU v Mladé Boleslavi.

Recepty vydané českým lékařem jsou sice třeba v Itálii nebo na Slovensku platné, pokud je předepsaný lék na tamním trhu dostupný. Pacient si ale léky musí hradit v plné sumě. V Chorvatsku ani ve Španělsku však s českým předpisem nepochodíte. Pokud potřebujete lék, který je třeba v Čechách volně dostupný, ale v zahraniční je na předpis, který samozřejmě nemáte, tamní lékárník by vám měl nabídnout volně dostupnou alternativu. Pokud ta není, musíte navštívit lékaře, který vám lék předepíše. Opět platí, že lék předepsaný zahraničním lékařem musíte zaplatit v plné výši. Antibiotika jsou ve většině zemí, stejně jako u nás, vázána na lékařský předpis.

Lékárny BENU jsou největší lékárenskou sítí v Evropě. Bohaté zkušenosti lékárníků umožnily vytipovat  pět nejfrekventovanějších zdravotních obtíží, s nimiž Češi v zahraničí do lékárny chodí.

V tabulce najdete účinné látky a názvy léků, které jsou běžně dostupné v České republice, ale které nemusí zahraniční lékárníci pod těmito názvy znát. Proto je lepší při návštěvách v zahraničních lékárnách uvádět název účinné látky, která je u léků uvedena v latinském jazyce a všichni lékárníci ji znají.

Zdroj a foto: BENU

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010