Javorina otevřela svůj první český showroom

V novém administrativním a obchodním objektu Visionary architekta Jakuba Ciglera v pražských Holešovicích se ve čtvrtek 31. května otevřel první showroom výjimečné slovenské značky Javorina. Představuje nejvýznamnějšího slovenského výrobce nábytku z masivního dřeva s více než sedmdesátiletou tradicí. Javorina dávno patří k respektovaným výrobcům ve střední Evropě. Pro svoje produkty používá dubové dřevo ze slovenských lesů a americký ořech. Materiál zpracovává tradičními truhlářskými postupy. Výsledkem je vysoce kvalitní, moderní nábytek, který se vyváží do mnoha zemí v západní Evropě a Skandinávii. Klíčovými produkty kolekce jsou postele, jídelní stoly, komody a knihovny. Za svůj design značka pravidelně získává mnoho ocenění, např. 2 hlavní ceny na letošní výstavě Nábytok a byvanie v Nitře. Pražský showroom má významně podpořit pozici Javoriny na českém trhu s nábytkem.

Obrat na českém trhu v minulosti velmi pozitivně rostl, nejvíce v B2C sektoru. Tržby zatím tvoří 20 % proti úspěchu na Slovensku. Rádi bychom posílili povědomí o značce, věříme, že Javorina přinese českým zákazníkům kvalitu a image, která je v českém prostředí unikátní. Kromě toho je naším cílem podpořit i B2B sektor a vytvářet prostor pro vzájemnou spolupráci Javoriny a českých architektů či designérů, při zařizování rezidenčních i komerčních projektů,“ uvádí Slavomír Alžbetkin, Sales Director Javorina, a dodává: „Příchod do České republiky dokazuje zralost naší značky a schopnost splnit nejvyšší standardy evropského trhu.“ Javorina prošla v roce 2016 změnou ve vlastnické struktuře na úrovni většinového podílníka, což vyžadovalo zároveň novou firemní strategii. Zaměřuje se nyní na rozvoj podnikání i v České republice. Celkově má 14 podílníků, majoritní podíl vlastní slovenský investor. Loňský obrat Javoriny činil 1,92 mil euro, to je oproti výši obratu z roku 2016, který byl 1,7 mil euro, 10% nárůst.

Javorina si dlouhodobě zachovává své hodnoty, principy i ověřené tradiční postupy ve výrobě designového nábytku, za nimiž stojí „dvorní“ návrhář Javoriny Leo Čellár, ale také noví, externí návrháři. V Praze je možné již více než 5 let získat produkty Javorina u autorizovaného prodejce na Vinohradech (Vinohradská ulice, 168) nebo také v showroomu Konsepti. Produkty Javorina vystihuje několik vlastností. Patří mezi ně moderní, ale zároveň trvalý a nadčasový design, skvělé detaily, dlouhodobá životnost a přírodní metody povrchové úpravy masivního dřeva olejováním a voskováním. Na mnohé komponenty firma poskytuje doživotní záruku. Výroba se v Javorině podřizuje základním principům: přírodnost, obnovitelnost, trvanlivost a nadčasovost. Filosofie značky dbá na úctu k přírodě. Kromě ekologických materiálů je pro společnost příznačné také to, že za každého zákazníka vysadí mladý dub na východním Slovensku. Nábytek se vyrábí čistě z přírodních surovin, z masivního dřeva převážně ze slovenských zdrojů. Materiálový cyklus výroby je takřka uzavřený a produkuje minimální množství odpadu.

V pražském showroomu představí Javorina své tradiční produkty i horké novinky. Čeští zákazníci se tak budou moci seznámit s komodou z linie Next, která se těší oblibě již více jak 12 let, s konferenčním stolkem Blok, který si získal popularitu díky svému hornímu posuvnému dílu, se skříňkou Olia, která ukrývá elegantně zapracovaný audiosystém. Novinkami jsou postel Tatran, jejímiž autory jsou Boris Klimek (SK) a Lenka Damová (CZ), stolky Hríb, police Vetve a hračky Zver od Studia Vrtiška a Žák (CZ) či Knihovna Link+ od Leo Čellára. Patří mezi ně i modely, které společnost uvedla na nedávném veletrhu nábytku v Nitře, například oceněný jídelní stůl Pure, psací stolek Desk či produkty z řady JURO Tomáše Krále (SK/CH).

Slavnostní otevření showroomu Javorina v Praze proběhlo ve čtvrtek 31. května za účasti většinového majitele firmy pana Ivana Juháse, hlavního designéra Javoriny Lea Čellára a významných hostů a obchodních partnerů. Showroom v Praze má 200 m2 a zajistí nejlepší možnou komunikaci značky a produktů. Za jeho návrhem stojí studio Formafatal. Partnery showroomu Javorina jsou společnosti Magis, který dodal sedací nábytek, Dechem, jehož skleněné vázy showroom dekorují, a Coclea potahy a povlečení. Světla dodal italský výrobce Flos. Majitel Konsepti a spolupracovník Javoriny David Řezníček popsal svůj vztah k této značce následovně:

Setkání s Javorinou byla ona pověstná „láska na první pohled“. Jako vstoupit do mizejícího světa, kde ještě platí silné hodnoty – láska k přírodě, úcta k řemeslu nebo zodpovědnost za odvedenou práci. Píle a skromnost. Lidé z Javoriny jsou neskuteční. Přijet vlakem z Prahy pod Tatry, kochat se nádhernou přírodou a potom vstoupit do továrny plné strojů, nástrojů a vůně dřeva – to působilo jako léčebné lázně. Javorina je jako spící Růženka z pohádky – úžasná firma s krásnými produkty, o kterých se ještě příliš neví. Ale až ji probudíme…,“ naznačuje Řezníček.

 

Zdroj a foto: Javorina

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010