Hamé nabídne celiakům širší sortiment a chystá bezlepkovou kampaň

Společnost Hamé rozšiřuje díky modernizaci a úpravě technologií v jednotlivých závodech okruh bezlepkových výrobků. Jde o masové konzervy, paštiky, pomazánky, hotová jídla, kečupy i hotové omáčky, které budou označeny speciálním bezlepkovým logem s modrým přeškrtnutým klasem. 

logo - bez lepku

Celkem má Hamé v současnosti v portfoliu více než 600 různých druhů balených potravin vhodných pro celiaky. Na květen a červen navíc společnost připravila marketingovou kampaň zaměřenou na bezlepkové produkty. Své bezlepkové portfolio představí Hamé také na 11. Fóru celiaků konaném 14. května 2016 v Praze. 

Všechny nové produkty se v současnosti již snažíme vyvíjet tak, aby byly bez lepku, a u některých stávajících výrobků jsme patřičně upravili recepturu tak, abychom se bez lepku obešli, a to bez dopadu na kvalitu obsahu. Do budoucna chceme toto portfolio vhodné pro celiaky ještě dále rozšiřovat, bezlepkové potraviny považujeme za hodně perspektivní oblast. Máme výhodu, že naše výrobky jsou snadno dostupné v běžné obchodní síti, což jistě celiaci ocení,“ vysvětlila Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.

Marketingová ředitelka zároveň upozornila na to, že v polovině května Hamé odstartuje svou novou marketingovou kampaň, ve které bude prostřednictvím inzerce, outdoor reklamy, online projektů a instore aktivit propagovat bezlepkové výrobky značky Otma, například při grilování.

Naše široké portfolio kečupů Otma a Hamé již nyní vyrábíme zcela bez lepku, stejně tak jsou bezlepkové naše hotové omáčky Otma,“ doplnila Marcela Mitáčková.

My celiaci potřebujeme mít co nejširší výběr potravin, proto je určitě dobře, že i pro velké výrobce je tato oblast stále více zajímavá a že rozšiřují sortiment svých bezlepkových výrobků a dokonce již toto téma využívají pro své marketingové kampaně. Někdy se zapomíná i na to, že tak zvaně přirozeně bezlepkové jsou i desítky druhů „běžných“ produktů, například džemy, povidla, okurky a další,“ připomněla Jitka Dlabalová, jednatelka Společnosti pro bezlepkovou dietu, která každý rok pořádá Fórum celiaků.

To, že bezlepkové vaření je stále více trendy, potvrzuje i známý šéfkuchař Ondřej Slanina:

Při vaření volím suroviny bez lepku nebo s minimem lepku, ať již jde o obiloviny, kukuřici, brambory či rýži. I když sám nejsem celiak, mám také  v obchodech tendenci vybírat hotové výrobky spíše bez lepku, považuji je za prospěšnější pro zdraví. Dnes již tyto potraviny není problém sehnat, a když jsou označeny bezlepkovým logem, tak to i mně usnadní a urychlí orientaci.“ 

Trvanlivé bezlepkové produkty od Hamé lze najít na e-shopu společnosti Hamé, kde uživatelé najdou i speciální bezlepkovou sekci. Kompletní sortiment vhodný pro celiaky je k dispozici ve speciálním oddíle v katalogu produktů.

Své bezlepkové portfolio představí Hamé také na 11. Fóru celiaků, které u příležitosti Mezinárodního dne celiakie pořádá Společnost pro bezlepkovou dietu v sobotu 14. května 2016 ve výstavním areálu  Praze – Letňanech (vstupní hala I). Od 9:30 do 15:00 tam budou reprezentanti Hamé nabízet ochutnávky sladkých i slaných bezlepkových výrobků a zájemci budou mít možnost si je na místě i koupit.

 

 

O celiakii

Celiakie je autoimunitní, geneticky podmíněné onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě samému tvorbou protilátek. Hlavním spouštěčem onemocnění je lepek, neboli gluten, který se nachází v obilovinách a ve všech potravinách z nich vyrobených.

Typickými projevy celiakie jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí zpomalení růstu. Tyto typické projevy má pouze část nemocných. Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou.

V současné době je jedinou možnou léčbou celiakie celoživotní, přísná bezlepková dieta. Ta představuje úplné vyloučení lepku z potravy.

Vedle celiakie, tj. nesnášenlivosti lepku, se můžete se­tkat i s alergií na lepek, která je řazena mezi potravinové alergie. Ta se projevuje příznaky typickými pro alergie, tj. rychlá reakce jako vyrážka, střevní obtíže, dýchací potíže.

 

Co jíst a čemu se vyhnout

 Zakázané potraviny:

Výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku)

Potraviny, u kterých je třeba sledovat složení:

Je nutné vyhýbat se i potravinám, které obsahují lepek ve skryté formě. Jedná se o výrobky a jídla, ve kterých byla mouka užita jako přídavek – polévky, omáčky, majonézy, dresinky, sójová omáčka, dochucovadla, uzeniny, výrobky z mletého masa, sójová a jiná rostlinná masa (klaso, ROBI), kypřicí prášky, pudinky, cukrovinky, zmrzliny.

Povolené potraviny:

Výrobky přirozeně bezlepkové – brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amarant, proso (jáhly) a výrobky z nich (například mouka, škroby, krupice). Výrobky označené jako bez lepku.

 

Více o bezlepkové dietě a výrobcích najdete na těchto webových stránkách.

 

 

Foto: Hamé

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010