Na dovozce číhají nečekané záludnosti v novém celním sazebníku

Se začátkem roku vstoupil v platnost nový celní tarif. Firmy a podnikatelé tedy musí počítat v oblasti celního řízení se změnami některých dalších předpisů. Celní legislativa se snaží reflektovat vývoj na trhu a v sazebníku se tak v loňském roce objevila například nová kategorie pro stále populárnější drony. S novým zařazením je třeba počítat například u tiskařských barev, nikotinu, elektronických cigaret a jejich náplní. Nadále platí nulová sazba cla pro vánoční ozdoby, ale pozor, již jen pro ty všeobecně rozpoznatelné jako tradiční výrobky používané o vánočních svátcích.

Popis jednotlivých kategorií zboží v celním sazebníku přesto není vždy zcela jednoznačný. Například pro digitální foto rámečky platí jedna sazba cla, pokud ale ty dokonalejší umí kromě fotografií zobrazovat i krátká videa, už pro ně platí zařazení do kategorie video zařízení s podstatně vyšší sazbou. Často vzniká problém se správným zařazením také u různých druhů náhradních dílů, které může jeden výklad řadit mezi náhradní díly, jiný pak např. mezi „ostatní výrobky z plastu“ s odlišnou sazbou. V takovém případě se uplatní pravidlo o zařazení výrobku podle jeho převažující funkce. Ale ani to někdy nemusí dát jednoznačnou odpověď.

 „Chybné sazební zařazení zboží je jedním z nejčastějších případů, jak vznikne celní nedoplatek,“ vysvětluje Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach, která je největším neutrálním poskytovatelem celních služeb v České republice. Při zjištění chybného zařazení vyměří celní správa clo se zpětnou platností, což může znamenat nečekané náklady. „Pokud dovozce nebo jeho celní zástupce požádá o opravu celního prohlášení z vlastní vůle, obejde se to již nově bez penále, je však zapotřebí počítat s úroky z prodlení. Výhodou je beztrestnost, která je ale omezena lhůtou 60 dnů ode dne vyclení zboží v případě změny výše stanoveného cla, “ doplňuje Procházka.

Ve sporných případech nejsou pro celní správu autoritou ani profesionálové v oblasti celních služeb. Zejména, pokud není zboží v celním sazebníku přímo jmenované, doporučuje Procházka požádat celní správu prostřednictvím zástupce o tzv. závaznou informaci o sazebním zařazení zboží. Její vyřízení trvá obvykle 1-2 měsíce a má platnost tři roky. Výhodou je, že může platit ještě půl roku po případné změně sazebníku. „V Gerlachu vyřizujeme ročně pro klienty přibližně 150 závazných informací. Ve sporných případech jde o nejlepší a nejlevnější způsob, jak předcházet vzniku nedoplatku na clu,“ popisuje Procházka. Mezi dalšími legislativními změnami, které mohou mít dopad na průběh celního řízení, jsou nová pravidla pro zboží dvojího užití nebo nová dohoda o preferenčním původu zboží s Kanadou.

Zvláště pro střední a menší firmy není jednoduché neustále všechny legislativní změny sledovat a veškerou celní administrativu zvládat bezchybně. Přestože se celní řízení v některých ohledech zjednodušilo, pro řadu menších firem je často hlavní bariérou exportních aktivit. Svoji roli hraje i nedostatek kvalifikovaných pracovníků v celní problematice. Na základě analýzy četnosti zásilek, způsobu přepravy, typu balení obchodovaného zboží, ale i personálních možností by si vývozci či dovozci měli vyhodnotit, zda je pro ně výhodnější řešit celní služby vlastními silami nebo využít outsourcing.

 

Zdroj a foto: Gerlach

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010