Českou síť benzinek Agip kupuje maďarský MOL

O prodeji benzinek Agip informovaly Hospodářské noviny. Informaci o změně vlastníka potvrdilo tomuto deníku hned několik nezávislých zdrojů, oficiálně však ENI i MOL zatím mlčí.

Síť společnosti ENI čítá 124 čerpacích stanic Agip. MOL v Česku vlastní 125 benzinek značky Pap Oil, prostřednictvím dceřiné společnosti je také majitelem 24 čerpacích stanic Slovnaft. Po nákupu sítě s logem šestinohého psa se maďarský holding stane s 273 benzinkami největším konkurentem Benziny, která v Česku provozuje 338 čerpacích stanic. Benzina vlastněná skrze Unipetrol polskou společností PKN Orlen má největší síť pump na tuzemském trhu.

Podle informací Hospodářských novin bude česká síť Agipu vyměněna za italskou rafinerii Mantova, kterou chce MOL již delší dobu zavřít kvůli nepříznivému ekonomickému prostředí. ENI má rovněž dostat část stanic MOLu v Itálii. ENI o odchodu z českého trhu uvažovalo již delší dobu, důvodem byl fakt, že české stanice Agip jsou ztrátové. MOL naopak usiloval o navýšení podílu na českém trhu.

Prodej sítě ENI nemusí být jedinou změnou na českém trhu s pohonnými hmotami. O odchodu z trhu údajně uvažuje Shell, náznakem tohoto plánu má být fakt, že Shell letos prodal svůj podíl v České rafinérské. Podíl Shellu koupila firma Unipetrol.

„Samozřejmě skupina Shell neustále vyhodnocuje veškeré své obchodní aktivity po celém světě tak, aby své portfolio činností co nejefektivněji využila,“ uvedl k možnosti prodeje české sítě Shell mluvčí Shellu Petr Šindler.

Rovněž OMV dříve zvažovalo odchod z českého trhu, rakouská firma ale nakonec v tuzemsku setrvá. „OMV neplánuje odchod z Česka,“ řekl pro MF Dnes Philipp Strommer z tiskového oddělení OMV.

Velké společnosti v Česku postupně skupují menší sítě čerpacích stanic. Již v minulosti z českého trhu zmizely čerpací stanice několika značek, například Avanti, Total (obě v roce 2003), Aral (2006) nebo Esso (2007).

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010