Budějovickému Budvaru se loni dařilo ve výrobě ležáku a v exportu

Budějovický Budvar loni zvýšil prodej ležáku o 2 % a vystavil tak nejvíce světlého ležáku v historii. Podíl ležáku na celkové výrobě pivovaru se tak zvýšil na téměř 70 % produkce a jeho prodej vzrostl jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

V loňském roce Budějovický Budvar také exportoval rekordní objem piva. Do 76 zemí putovalo celkem 990,5 tis. hektolitrů piva, to je meziročně o 1,5 % více. Pivovar tím potvrdil pozici druhého největšího vývozce českého piva s podílem 21,5 % na celkovém českém exportu. Klíčovým druhem vyváženého piva byl světlý ležák značky Budweiser Budvar, jehož export vzrostl objemově o 2,6 %.

Přes navýšení exportu se celkový výstav piva loni snížil o 4 % na 1,547 mil. hektolitrů. Pivovar v průběhu roku 2017 nedokázal uspokojovat objednávky v plné výši. Kromě omezené výrobní kapacity a přetíženosti linek se na tom podílel i průběžný nedostatek pracovníků. Pokles prodeje v tuzemsku se týkal kategorie výčepních piv.

„S ohledem na nedostatek výrobních kapacit jsme loni snížení prodeje v tuzemsku plánovali a očekávali. Zároveň jsme se i v tuzemsku zaměřili na prodej piv s vyšší přidanou hodnotou, tedy ležáků. Na rozšíření výroby usilovně pracujeme – již dva roky je areál pivovaru velkým staveništěm,“ říká Mg. Petr Dvořák, ředitel Budějovického Budvaru.

Největší prioritou podniku nyní jsou investice do rozvoje výroby a logistiky. Několik důležitých staveb již bylo ukončeno. Od letošního dubna je ve zkušebním provozu automatizované logistické centrum v hodnotě 750 mil. Kč a v plném proudu je výstavba nového ležáckého sklepa. Rostoucí poptávka po pivu v plechovkách na začátku roku 2018 vedla k výměně plniče plechovkového piva, což umožní na tuto poptávku reagovat prostřednictvím vlastních kapacit. Letos budou zahájeny stavby budovy pro novou stáčírnu lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení. Poslední etapou rozvojového plánu bude nová varna. Po dokončení všech naplánovaných investic v hodnotě asi 2 mld. Kč se roční výstav pivovaru zvýší o čtvrtinu na 2 mil. hektolitrů.

 

Zdroj a foto: Budějovický Budvar

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010