Tesco pokračuje ve výprodeji aktiv – už se zbavilo zahradních center Dobbies

Největší britská maloobchodní společnost Tesco v rámci restrukturalizace odprodává řadu aktiv, aby se mohla soustředit na britský domácí trh prodeje potravin. Z tohoto důvodu se zbavila prodejce zahradního zboží Dobbies Garden Centres a prodala jej za 217 milionů liber, což odpovídá částce 7,4 miliardy korun.

Tesco koupilo Dobbies v roce 2007 a udělalo z něj druhého největšího specializovaného prodejce zahradního zboží v Británii. Firma nyní provozuje 35 zahradních center a několik atrakcí typu skleníku Plantasia u Coventry. V posledním finančním roce, jak uvádí agentura Reuters, přispělo Dobbies k zisku Tesca 17 miliony liber.

Tesco nyní prodalo Dobbies skupině investorů vedené firmami Midlothian Capital Partners a Hattington Capital.

Jsem přesvědčen, že tato dohoda zajistí Dobbies skvělou budoucnost a našim britským maloobchodním aktivitám umožní zaměřit se na základní silné stránky,“ uvedl k transakci šéf Tesca Dave Lewis.

Minulý týden se Tesco dohodlo na prodeji svého tureckého řetězce supermarketů Kipa a své britské sítě restaurací Giraffe. Loni Tesco prodalo své jihokorejské aktivity za 6,1 miliardy dolarů (146 miliard Kč). Firmě tak zůstaly v zahraničí aktivity už jen ve střední Evropě, Irsku, Thajsku a Malajsii.

Lewis, který nastoupil v roce 2014, se zaměřuje na oživení domácích aktivit společnosti a chce také snížit zadluženost. Tesco se za Lewisova vedení vymaňuje z krize, do níž se firma dostala v roce 2014 kvůli chybám v účetnictví. Domácí tržby a zisky firmy i dalších britských prodejců potravin také v posledních letech podkopává cenová válka, kterou v Británii vyvolala agresivní expanze německých diskontních řetězců Aldi a Lidl.

Tesco v letošním prvním čtvrtletí vykázalo první růst provozního zisku za čtyři roky a první růst tržeb na domácím trhu za více než tři roky. Akcie firmy letos mírně posilují, v meziročním srovnání jsou ale stále o 27 procent níže.

Tesco, třetí největší řetězec obchodů na světě, vstoupilo na český trh v roce 1996.

 

Zdroj a foto:  zpravy.e15.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010