Kofola plánuje koupit polského konkurenta Hortex

Tuzemská nápojářská skupina plánuje koupit tradičního polského výrobce šťáv, džusů a mražených potravin Hortex. Tradiční polskou značku nápojů a mražených výrobků Hortex prodává, podle portálu euro.cz, fond Argan Capital, neboť nyní končí svoji činnost a potřebuje vrátit peníze svým akcionářům. Cena transakce by dle odhadů mohla dosáhnout až 200 milionů eur (cca 5,2 miliardy korun).

Polovinu aktivit společnosti Hortex tvoří výroba a prodej šťáv a džusů, druhou polovinu mražené potraviny. Firma je kromě Polska velmi aktivní v Rusku, odkud vyváží mražené potraviny i na Arabský poloostrov. Ve finančním roce, který skončil na konci května 2016, vykázal Hortex tržby 940 milionů zlotých (5,8 miliardy korun), EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) byla 80 milionů zlotých (cca 496 milionů korun).

     

V dnešních dnech jednání s potenciálními zájemci a podle informací deníku Puls Biznesu mezi ně patří i česká nápojářská skupina Kofola.

Nyní se soustředíme především na investice do inovací, a to na trzích, kde jsme již etablováni. Rozhlížíme se po trhu a hledáme ty správné akviziční příležitosti,“ říká serveru euro.cz mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Mezi dalšími zájemci o koupi jsou i dvě polské firmy: producent mléčných výrobků a sýrů Polmlek, který má i nápojářskou divizi, a Maspex, jenž v Česku prodává džusy Kubík.

Zájem by mohly mít podle euro.cz i fondy private equity, jako je Hartenberg Capital či Advent International. Tato finanční transakce by mohla být zajímavá i pro investiční skupinu Penta, která je akcionářem polského distributora mražených jídel Iglotex, s nímž Hortex v minulosti spolupracoval. Tento výčet zájemců jistě ještě není konečný.

Polovinu byznysu Hortexu tvoří výroba a prodej šťáv a džusů, druhou polovinu mražené potraviny. Firma je kromě Polska velmi aktivní v Rusku, odkud vyváží mražené potraviny i na Arabský poloostrov.

 

Zdroj: Euro.cz

Foto: Kofola, sadyogrody.pl

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010