Francie chce zakázat slevové akce „dva za cenu jednoho“

Francouzská vláda připravuje zákaz při nákupech potravin slevové akce typu „dva za cenu jednoho“. Potraviny nebudou moci obchodníci prodávat se slevou nad 34 procent. Tento zákaz je součástí návrhu zákona, který má zvýšit regulované minimální ceny potravin a omezit jejich výprodeje.

Podle agentury Reuters chce francouzská vláda, která plán představila na posledním svém zasedání, v této potravinářské velmoci Evropské unie zajistit lepší příjmy farmářům.

Zemědělci, kteří tvoří ve Francii významnou voličskou skupinu, si dlouho stěžují, že doplácejí na cenové války mezi maloobchodními řetězci.

Pro maloobchodníky to bude doušek čerstvého vzduchu. Budou moci snížit marže na jiné výrobky a lépe zaplatí dodavatele,“ řekl novinářům ministr zemědělství Stéphane Travert. Dodal, že opatření pomůže v boji proti plýtvání potravinami. Nepotravinových produktů se opatření týkat nebude.

Zákazem nabídky „dva za cenu jednoho“ navrhovaný zákon zamezí slevám nad 34 procent. Akce „tři za cenu dvou“ ale budou stále povoleny,“ řekl Travert agentuře Reuters.

Francouzské obchody nabídky tohoto typu nepořádají tak často jako například řetězce v sousední Británii. Nicméně při jedné takové na čokoládovo-oříškový krém Nutella, který je i ve Francii velmi oblíbený, se zákazníci minulý týden v obchodním řetězci o zboží poprali.

Reuters soudí, že vláda prezidenta Emmanuela Macrona se chystaným ochranářským opatřením zpronevěřuje předvolební rétorice. Během své kampaně Macon sliboval omezení byrokracie a liberalizaci hospodářství.

 

Zdroj: Idnes.cz

Foto: The Scotsman

Video: TIME

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010