Dánský supermarket s prošlými potravinami

V dánském hlavním městě Kodani otevřela společnost WeFood první obchod s prošlými potravinami a s přebytky, které by se normálně vyhazovaly. Ceny zde jsou o 30 až 50 procent levnější než v běžných supermarketech.

V Dánsku představují potravinové přebytky ročně 700 tisíc tun a na celém světě jsou přebytky ve výši 1,3 miliardy tun.

Per Bjerre z dánské netiskové organizace Folkekirkens Nødhjælp k tomu říká:

WeFood je první supermarket svého druhu nejen v Dánsku, ale možná i na světě, protože není zaměřen jen zákazníky s nízkými příjmy, ale na každého, kdo se zajímá o potravinové přebytky vyprodukované v této zemi. Mnoho lidí to vnímá jako pozitivní a politicky korektní způsob, jak přistupovat k tomuto ožehavému problému.“

WeFood-11

Prodejna WeFood má dohodu o spolupráci například s FOTEXem, což je jedna z největších retailových sítí supermarketů v Dánsku. O něj bere především pečivo. Další dohody má WeFood s dovozci citrusových plodů, s místními řezníky a zelináři. Potraviny od těchto subjektů vyzvedávají dobrovolníci, kteří je pak převážejí do prodejny.

wefood - 2

Je to směšné, že jídlo se i předčasně vyhodí, když není potřeba. Je to špatné jak pro životní prostředí, a to jsou zbytečně vyhozené peníze. Proto existence supermarketu WeFood dává smysl a je důležitým krokem v boji proti plýtvání potravinami, “ říká Eva Kjer Hansen, dánská ministryně pro výživu a životní prostředí.

V posledních pěti letech snížilo Dánsko množství potravinového odpadu, který samo produkuje, o 25 procent.

 

Zdroj: hindependent.co.uk

Foto: metro.co.uk, lastampa.it, hulumagazine.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010