Praha má nedostatek kanceláří

Praha se potýká s nedostatkem kancelářských prostor. Jejich neobsazenost činí pouze 6,23 % to je nejméně za posledních 10 let. Díky ekonomické situaci se firmy nebojí do kanceláří investovat a zvětšuje se i průměrná velikost prostoru pro jednoho zaměstnance. Velký nárůst zaznamenávají také coworkingová centra. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Prochazka & Partners. 

Za první kvartál letošního roku bylo v Praze dokončeno více než 38 500 m2 nových kancelářských prostor, do konce roku to bude dalších cca 120 000 m2. Z těchto ploch co se letos postaví je ale aktuálně k dispozici již méně než 25 %.

Poptávka po nových kancelářích je poslední rok opravdu enormní, firmám se daří a uvědomují si, že kvalitní pracovní prostředí jim přináší ovoce v podobě spokojených zaměstnanců,“ říká Radek Procházka, Managing Partner ze společnosti Prochazka & Partners, a dodává: „Neobsazenost kancelářských prostor v Praze je na historickém minimu za posledních 10 let a předpokládáme, že v příštím kvartále markantně dále poklesne. 

Neobsazenost kanceláří v Praze klesá již jedenáct čtvrtletí po sobě a aktuálně je na 6,23 %. Nárůst výstavby pokles sice zpomalí, ale silná poptávka ze strany firem spolu s agresivní cenovou politikou pronajímatelů situaci oproti té aktuální moc nezmění. Společnost Prochazka & Partners předpokládá, že po tomto čtvrtletí bude podíl neobsazených kancelářských prostor činit pouze 5,79 %.

Nejsilnější výstavba čeká oblasti s nízkou neobsazeností, tedy Prahu 4 a Prahu 5. Značné množství nových kancelářských ploch vznikne také v oblasti Prahy 8, zejména pak v okolí stanic metra Palmovka a Invalidovna. Aktuálně žádné kancelářské developerské projekty neprobíhají v městských částech Praha 2 a Praha 10.

 

Zdroj a foto: Prochazka & Partners

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010