Na zimní dovolenou vycestovalo tuto sezonu 39% Čechů

Na zimní dovolenou vyrazilo tuto sezonu 39 % dotázaných, a to nejčastěji v rámci České republiky. Největší procento lidí vyjelo za zimními sporty. Ukázalo to šetření Českého národního panelu, které proběhlo v polovině března na vzorku pěti set respondentů z internetové populace ve věku 18–65 let. 

Zatímco dovolenou v létě si podle výsledků loňského výzkumu Dovolená 2015 nenechalo ujít 84 % Čechů z internetové populace, letos v zimě vyrazili na dovolenou jen zhruba 4 z 10 dotázaných. Nejvíce z nich přitom vycestovalo na 3 až 7 dní.

Dvě třetiny z těch, kteří letos v zimě vyrazili na dovolenou, ji nejčastěji trávili v tuzemsku, přičemž každý druhý se v rámci ní věnoval nějakému zimnímu sportu. Pětina pak označila za hlavní náplň své tuzemské dovolené lázně a wellness, 17 % turistiku a 9 % kulturu či poznávání.

Těch, kteří se vydali na zimní dovolenou do zahraničí, byla třetina. Největší část respondentů se pak i v cizině věnovala zimním sportům, necelá pětina vycestovala do zahraničí za teplem.

Hlavni napln zimni dovolene

Průměrné náklady na osobu se při porovnání tuzemské a zahraniční dovolené výrazně liší. Zatímco v České republice si více než polovina dotázaných vystačila s náklady na osobu do 5 tisíc korun, v případě zahraniční dovolené si se stejným obnosem na osobu dokázalo poradit jen 14 % účastníků výzkumu.

Jak již ukázala čísla výše, většina respondentů letos zimní dovolenou vynechala. Výzkum Českého národního panelu proto také zjišťoval jejich důvody, mezi kterými dominovalo, že upřednostňují letní dovolenou. Hned na druhém místě pak dotázaní uváděli finanční důvody. Pětina odpověděla, že na dovolenou neměla čas a na pracovní důvody se odkázalo 15 % dotázaných.

Z jakeho duvodu jste nebyli nebo neplanujete jet tuto zimu na dovolenou

A jakým volnočasovým aktivitám mimo dovolené se obecně internetoví Češi v zimě věnují? Polovina dotázaných vyráží za zimními radovánkami, jako je sáňkování, koulování, stavění sněhuláka a podobně, přičemž ženy se těmto aktivitám věnují o 20 % častěji než muži. Na druhém místě respondenti uváděli výlety po České republice a na třetím pak zimní sporty. 16 % pak v zimě jezdí na chalupu.

Foto: Lipno.info

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010