Masa jíme podle ČSÚ o polovinu víc než dříve

Stravovací zvyklosti Čechů se mění. Jíme více masa a mléčných výrobků, ale méně obilovin. Vloni byla spotřeba potravin průměrně 785,6 kilogramu na osobu. O 1,9 % více než v roce předchozím. 

Zatímco v roce 1950 dosahovala spotřeba obilovin v hodnotě mouky téměř 155 kilogramů na osobu, vloni šlo o 115 kilogramů. Meziročně vzrostla spotřeba pšeničné a žitné mouky, krup, ječné krupice, ovesných vloček i pšeničného pečiva. Mírně poklesla spotřeba chleba, trvanlivého pečiva a těstovin.

Masa jíme o polovinu víc než dřív. Vloni se ho zkonzumovalo 80,3 kilogramu, v roce 1950 48,6 kilogramu a například v roce 1936 jen 38,1 kilogramu. Meziročně se zvýšila zejména spotřeba hovězího a drůbežího,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Ke zvýšení spotřeby vloni došlo i u mléka a mléčných výrobků, a to o 2,1 % na 247,5 kilogramu, a u zeleniny o 2,9 % na 87,3 kilogramu na obyvatele za rok.

Jíme i více ovoce. Vloni byla jeho průměrná spotřeba na obyvatele 84 kilogramů, což je o 2 % více než v předcházejícím roce. Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ vysvětluje Jiří Hrbek.

Vybrané potraviny hodnotil ČSÚ i z hlediska soběstačnosti. U mléka činila soběstačnost v loňském roce 117,5 %. U másla 88,5 %. Soběstační jsme např. i ve výrobě piva nebo hovězího masa. U vepřového masa poklesla soběstačnost ze 104,9 % v roce 1995 na loňskou hodnotu 47,7 %. U drůbežího se za posledních 25 let snížila ze 115,9 % na 63,0 %. U vajec je soběstačnost 82,2 %, zatímco v roce 1998 byla 110,1 %.

 

Zdroj: Český statistický úřad

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010