Kolik stojí vybavení pro prvňáčka u nás i v zahraničí?

Nástup do první třídy není náročný jen pro dítě, pro které znamená začátek povinností, ale představuje také množství starostí pro rodiče. Konec prázdnin je totiž obdobím větší finanční zátěže a náporem pro peněženku.

Rodiče na celém světě si uvědomují, že začátek školního roku vždy výrazně zatíží jejich rodinný rozpočet. Rozhodli jsme se prozkoumat náklady spojené se školní výbavou prvňáků v roce 2018 v České republice a porovnat výdaje s ostatními státy severní polokoule, kde školní rok začíná v srpnu nebo v září.

Aby byl průzkum co nejvíce objektivní, zaměřili jsme se jen na základní školní pomůcky, které jsou naprosto nutné a nástup do školy se bez nich neobejde ve všech 36 prozkoumaných státech. Například jsme upustili od srovnání cen přezůvek a školních uniforem, protože rozhodování o těchto otázkách je vyhrazeno místním úřadům nebo dokonce ředitelům jednotlivých škol.

Pár slov na začátek

Rozdělili jsme celou školní výbavu do čtyř skupin: základní školní pomůcky, školní batoh, výtvarné potřeby a oblečení na tělocvik.

Každý prvňáček potřebuje kvalitní brašnu, která bude vážit co nejméně, mít anatomické tvarování zad a široké nastavitelné popruhy. I když v první třídě je oproti starším ročníkům jen několik vyučovacích předmětů, batoh by měl mít dostatek místa na penál, složku na sešity, několik učebnic, box na svačinu a láhev na vodu. Průměrná cena kvalitního batohu v českých eshopech je 274 Kč. Při vypočítání této ceny jsme brali v potaz položky z nižší a střední cenové kategorie.

Další důležitou součástí každé výbavy jsou základní školní pomůcky, k nimž patří mezi jinými sešity, obaly na knihy, složka, penál, péro, propisky, tužky, stírací gumičky, ořezávátka a pravítka. Částka, kterou české domácnosti na tyto produkty vynaloží je o trochu vyšší a činí 314 Kč. Samozřejmě otázka cen závisí na finančních možnostech a rozhodnutích rodičů, jelikož v obchodech najdete bohatou nabídku levnějších i dražších značkových produktů. Není proto nezbytné vybírat ten nejdražší kousek. Většina učitelů doporučuje nákup obyčejných pér, tužek a sešitů.

Nedílnou součástí vyučování je výtvarná výchova, která probouzí v dětech tvořivost a zpříjemní dítěti vstup do školy. Výtvarné potřeby od nůžek, lepidla, barevných papírů, voskovek, vodových barev, tužek, fixů a modelíny vyjdou rodinu na 403 Kč.

K nejdražším položkám, za které musejí rodiče školou povinných dětí platit, patří dle výzkumu základní výbava na tělocvik. Co bude dítě v první třídě potřebovat? Cvičební úbor a boty do tělocvičny. Z rozboru srpnových slev v internetových obchodech vyplývá, že tyto položky pohltí největší část rodinného rozpočtu. Rodiče si totiž musí připravit částku 731 Kč. Základní vybavení prvňáčka v České republice přijde rodiče celkově na 1722 Kč.

Vybavení prvňáčka stojí téměř 8% české průměrné mzdy. Kdo zaplatí víc?

Rozhodli jsme se zjistit, kolik stojí školní výbava v různých státech ve srovnání s průměrnou mzdou. V roce 2018 vychází školní výbava na 7,8% průměrné mzdy v České republice.

V porovnání s našimi sousedy platíme méně než Poláci (8,44% výplaty), Němci (8,87%) a zejména Slováci, kteří musí sáhnout hlouběji do kapsy (10,68%), naopak menší část výplaty, to je pouze (5,33%), vydá za školní pomůcky Rakousko.

Školní výbava nejvíce zatíží domácí rozpočet v Nigérii a Moldavsku – poslat dítě do školy v těchto státech stojí obrovské peníze (Nigérie – 54,74% a Moldavsko – 36,66% průměrné mzdy). Naopak nejméně na prvňáčky vynakládají ve Švédsku, Kanadě, Francii, Spojených státech amerických, Saudské Arábii a Spojených arabských emirátech. Ukazatel zde nepřekračuje 4%.

Metodika

Veškeré zobrazené údaje jsou založeny na nabídce internetových obchodů v 36 státech severní polokoule, ve kterých se školní rok začíná v období srpna a září. Na seznamu školních pomůcek, které jsme prozkoumali, bylo 27 položek mj: batoh, základní školní potřeby, výtvarné potřeby a cvičební úbor na tělocvik. Při výpočtu průměrné ceny jednotlivých produktů jsme zohlednili výrobky z nižší a střední cenové kategorie. Při převodu měn byly použity průměrné směnné kurzy pro červenec 2018

 

Zdroj: Picodi.com. studii je k dispozici zde.

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010