Jakým způsobem nakupujeme v době velikonočních svátků?

Během velikonočního týdne si dopřejeme o pětinu až skoro třetinu více než během průměrného týdne v roce. Zatímco nakupování v Čechách se soustředí na čtvrtek a pátek, na Slovensku se intenzivněji nakupuje již od pondělí až do Zeleného čtvrtka.

 

Během Velikonoc si dopřejeme více

Velikonoce jsou jedním z důležitých období v roce pro maloobchodníky z hlediska spotřeby domácností v oblasti potravin. Ve velikonočním týdnu utratí český kupující až o pětinu, a slovenský kupující až skoro o třetinu více než během průměrného týdne v roce.

Při pohledu na tyto svátky z minulých let vidíme, že český kupující nakupuje ve velikonočním týdnu nadprůměrně hlavně ve čtvrtek a v pátek, přičemž během Velikonočního pondělí jsou průměrné denní výdaje na potraviny a drogerii nejnižší, jen něco kolem třetiny výdajů průměrného dne. Na Slovensku vidíme během velikonočního týdne velmi intenzivní nakupování již od začátku týdne, které vrcholí na Zelený čtvrtek, kdy nakupování Slováků dosáhne až dvojnásobné intenzity. Naopak Velký pátek je již podprůměrný a na Velikonoční pondělí je nakupování minimální. Během jednoho nákupu jsou kupující v obou zemích ochotni utratit až o čtvrtinu více při srovnání s průměrnými výdaji na nákup během celého roku.

 

Čeho si dopřejeme během Velikonoc ve větší míře?

V nákupech domácností najdeme v těchto týdnech různé typické výrobky pro období Velikonoc. Jde zejména o zvýšené zastoupení čokoládových a sezónních cukrovinek, slaných pochutin, alkoholických nápojů, čerstvé zeleniny a ovoce. Samozřejmě nechybí ani vajíčka a typické masné výrobky (např. velikonoční šunka). Vyšší zastoupení v našich nákupních košících si najde i speciální velikonoční pečivo (např. velikonoční beránek), ale také majonézy. Jelikož Velikonoce symbolizují i příchod jara, spojuje se toto období i s jarním úklidem. Proto v nákupech nezaostávají ani drogistické kategorie jako např. čisticí prostředky pro domácnosti.

   

Velikonoce ve městech a na venkově

Intenzita nakupování je nadprůměrná v malých i velkých sídlech. Čím více se v Čechách podíváme do menších měst, tím intenzivnější jsou nákupy v tomto svátečním období při srovnání s průměrem. Na druhé straně na Slovensku je nakupování intenzivní ve všech sídlech. Podprůměrně skončily jen naše dvě hlavní města, Praha a Bratislava.

 

O výzkumu

Všechny uvedené informace pocházejí z kontinuálního monitoringu nákupního chování domácností GfK Consumer Panel Services za rok 2014 a 2015. GfK Consumer Panel Services sleduje nákupy rychloobrátkového zboží na reprezentativním vzorku 2000 českých a 1500 slovenských domácností.

 

Fotografie: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010