Tržní podíl menších obchodníků s potravinami klesá

Zájem malých a středních firem o podnikání v oblasti prodeje potravin od roku 2007 vytrvale klesá. Za 8 let ubylo téměř 1 000 subjektů. V České republice existovalo ke konci září tohoto roku 3 763 malých a středních firem podnikajících v oblasti maloobchodu s potravinami. Jde o nejnižší číslo od roku 2007. Za posledních osm let se jejich počet snížil o více než pětinu. 

Tyto informace přináší analýza uskutečněná portálem www.informaceofirmach.cz, které obsahují údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Počet malých a středních firem (subjekty s ročním obratem do 300 milionů Kč, které mají zároveň do 50 zaměstnanců), které jsou aktivní v oblasti maloobchodu s potravinami, od roku 2007 vytrvale klesá.

Zatímco v roce 2007 bylo v tomto oboru 4 729 aktivních subjektů, ke konci září 2015 činil jejich počet 3 764. Pokles je přitom tažen výhradně úbytkem fyzických osob – podnikatelů –  (3 830 fyzických osob – podnikatelů v roce 2007 oproti 2 700 září 2015). Naopak počet obchodních společností působících v tomto odvětví se zvýšil z 899 v roce 2007 na 1 064 v září 2015.

Podle projektového manažera aplikace Cribis Jana Ciklera byl ve sledovaném období vývoj v oblasti maloobchodu s potravinami poznamenán rostoucí expanzí supermarketů a hypermarketů. Ty začaly měnit spotřební chování obyvatel a tím původní malé obchody s potravinami vytěsňovat. Malé a střední firmy si svoji konkurenceschopnost mohou podle Ciklera udržet především díky lokálním potravinám, specializací na konkrétní výrobky či specifickému přístupu k zákazníkům.

Výrazně vyšší podíl maloobchodníků s potravinami, kteří spadají do oblasti malých a středních firem, sídlí oproti ostatním krajům ve Středočeském kraji (603). Následuje hlavní město Praha (487) a Ústecký kraj (463). Naopak nejméně subjektů sídlí v Karlovarském kraji (78) a v kraji Vysočina (124). Jednotlivé oblasti se liší také v právní formě těchto subjektů. Největší zastoupení mají fyzické osoby v Ústeckém kraji, kde jejich podíl na celku dosahuje 87%. Nejmenšího poměru dosahují naopak v Jihomoravském kraji (67 %), v Moravskoslezském kraji (69 %) a v Praze (46 %). Z této skutečnosti vyplývá, že Praha je jediným krajem ČR, kde na tomto trhu převažují právnické typy subjektů.

Jak mezi fyzickými osobami – podnikateli, tak mezi ostatními právními formami převažují subjekty s obratem do 3 milionů Kč. Mezi fyzickými osobami – podnikateli se jedná téměř o tři čtvrtiny (73 %), v případě ostatních subjektů o necelých 48 %. Přibližně čtvrtina ostatních subjektů a 17 % fyzických osob – podnikatelů vykazuje roční tržby mezi 3 a 10 miliony Kč. Podniků s obratem nad 30 milionů Kč (nejvyšší sledovaná kategorie obratu v analýze), je mezi ostatními subjekty necelá desetina (9,1 %), naopak v případě fyzických osob – podnikatelů zastávají tito obchodníci minimální podíl – pouze 1,5 %.

Výrazné rozdíly mezi fyzickými osobami – podnikateli a ostatními subjekty existují v porovnání počtu zaměstnanců. Více než dvě třetiny fyzických osob – podnikatelů nemá žádného zaměstnance, mezi ostatními subjekty je to pouze 2,5 %. Téměř čtvrtina fyzických osob podnikatelů zaměstnává do 5 lidí a pouze 10 % jich má více než 5 zaměstnanců. Mezi ostatními subjekty naopak z 63 % převažují podniky s 1 až 5 zaměstnanci a necelá čtvrtina subjektů v oblasti maloobchodu s potravinami zaměstnává více než 10 lidí.

graf-super

 

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010