Ve vedrech se často porušuje teplotní řetězec u potravin

Velká skupina zákazníků se stále nezajímá o to, jak důležité je v těchto vysokých teplotách dodržovat teplotní řetězec při nakupování potravin. To platí zejména u masa. Pokud se uloží do rozpáleného auta, nastartují se v něm procesy kažení a zákazník si tak může přivést domů chuťově poškozené a zdraví nebezpečné maso. „U kuřete bývá při těchto teplotách nebezpečí zárodku salmonelózy. Teplotní šok obecně ovlivňuje kvalitu a trvanlivost masa. Spousta lidí si to neuvědomuje,“ říká category manager Michal Perlík z Rohlíku.cz, který disponuje největším výběrem masa a ryb v České republice.

Nejen při aktuálním počasí se má maso skladovat převážně při 0 až 4 stupních celsia. Dost často se ale stává, že teplota se v běžných kamenných prodejnách nedodržuje. Zákazníci chladicí box neustále otvírají, v některých případech do nich poté neustále proudí teplý vzduch.

S naloženým masem pak jezdíte několik desítek minut po obchodě v teplotě kolem 25 stupňů. Po zakoupení naložíte maso do rozpáleného auta, kde je klidně 50 stupňů. Tím se ale poruší teplotní řetězec a maso se začne kazit,“ popisuje Michal Perlík, specialista na výběr masa a uzenin.

Když se mražené maso rychle rozmrazí, krystalky ledu na povrchu popraskají a naruší se buněčná struktura. Tím se negativně ovlivní kvalita, chuť a trvanlivost. Toto se projevuje například u ryb, ale také u smetanových zmrzlin. „Nejvíce háklivé na porušení teplotního řetězce je drůbež a výrobky z mletého masa. Přenášení potravin do extrémního vedra má vliv také na ovoce, například na banány,“ přidával příklady Perlík.


Rohlík.cz: Chlazené až domů

Podle experta Perlíka Češi tohle při nakupování zanedbávají, nestarají se skoro vůbec o teplotní řetězec u potravin. Málokdy používají při nakupování tašku s mrazicími vložkami. „Někdy je to stejně zbytečné, když ve frontách stojíte patnáct minut. To pak bohatě stačí na to, aby se potravina mohla zkazit,“ doplnil Perlík z Rohliku.cz.

Právě u největšího online prodejce potravin tento problém odpadá. „Máme vlastní chlazený sklad,  ve kterém pracuje nepřetržitě několik lidí. Agregáty jsou u nás dostatečně silné, aby vše uchladily i v extrémních teplotách. Po objednání se maso naloží do exportního chladícího skladu a dá se do auta, kde je rovněž chladicí box. Domů tak dorazí stoprocentně čerstvé maso,“ dodal Perlík.

U Rohliku.cz najdou zákazníci největší výběr čerstvého masa a ryb v České republice. Zatímco v běžné supermarkety nabízí jen základní druhy s velmi omezenou nabídkou ryb, u největšího online prodejce potravin je více než 260 položek masa a 35 položek ryb. „Jsme unikátní v nabídce bio a farmářského masa. Nabízíme mořské plody, které jinde u nás nenajdete. Naší ambicí je ukázat našim zákazníkům, že i u masa lze věci dělat lépe, než je v Česku za posledních čtyřicet let zvykem,“ dodal Perlík.

 

Zdroj a foto: Rohlík.cz

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010