Svijany se v Chorvatsku čepují už ve 42 restauracích

Svijanské pivo získává v Chorvatsku stále více na oblibě. Počet restaurací s logem Pivovaru Svijany na vývěsním štítu vzrostl od loňska více než dvojnásobně.

„Momentálně zavážíme 42 restaurací již nejen v Dalmácii, ale nově také v Záhřebu a na Istrijském poloostrově. Nové restaurace se nacházejí na velmi lukrativních místech a většina z nich čepuje výhradně Svijany, proto v nadcházející letní sezóně očekáváme minimálně trojnásobné meziroční zvýšení odbytu,“ řekl Jan Trojan, zakladatel společnosti J.T. d.o.o., která svijanské pivo do Chorvatska dováží.

Svijanskou restauraci v blízkosti místa svého pobytu si mohou místní i turisté vyhledat na dvoujazyčné webové stránce. Restaurace jsou zobrazeny na pravidelně aktualizované interaktivní mapě spolu s informacemi o jejich nabídce. Další aktuální informace mají případní zájemci k dispozici také na chorvatském facebookovém účtu značky.

Těší nás, že se povědomí o značce Svijany zvyšuje i mezi domácími chorvatskými konzumenty, že nejde jen o záležitost pro turisty. České pivo má v Chorvatsku obecně velmi vysoké renomé, ale jednotlivé výrobce Chorvaté donedávna příliš nerozlišovali. Proto je pro nás důležité, že se nám nyní daří budovat konkrétně značku Svijany jako synonymum nepasterovaného českého piva nejvyšší kvality pro konzumenty a spolehlivých služeb pro provozovatele restaurací,“ uvedl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od loňska drží v J.T. d.o.o. majoritní podíl.

Nepasterované svijanské pivo se do Chorvatska dováží každý týden v zachlazených kamionech přímo z Pivovaru Svijany. Na místě se pak pivovarské sudy skladují v moderním skladu, který umožňuje uchovat pivo před rozvozem do restaurací v nejvyšší možné kvalitě. J.T. d.o.o. zásobuje chorvatské podniky sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz, Svijanská Kněžna a Svijanský Rytíř. „Restaurace velice oceňují péči, kterou pivu věnujeme,“ uvedl dále Jan Trojan.

„Všem podnikům také radíme, jak pivo správně skladovat a čepovat, protože zkušenosti místních restauratérů zpravidla nejsou srovnatelné s českými hospodskými.“

Po plechovkách i vlastní pivovarská prodejna

J.T. d.o.o. v Chorvatsku distribuuje i několik druhů lahvového svijanského piva, které dodává rovněž většinou do restauračních zařízení. Další významné zvýšení odbytu si Jan Trojan slibuje v souvislosti se zprovozněním nové plnicí linky plechovek, na níž ve Svijanech od března stáčejí pět různých nepasterovaných svijanských piv a nealkoholického Svijanského Vozku do půllitrových plechovek.

V současné době řešíme zákonné přihlášení plechovek pro chorvatský trh. Pokud vše dopadne dobře, chceme od září zahájit jednání o prodeji plechovek v obchodních řetězcích. To by samozřejmě mělo hodnotu značky na chorvatském trhu dále výrazně posílit.“

Další plány rozvoje J.T. d.o.o. zahrnují otevření vlastní pivovarské prodejny v lokalitě Seget Donji.

Je to místo se strategickou polohou a velikým parkovištěm, což je v Dalmácii značná výhoda. Prodejnu chceme otevřít během letošního roku a její sortiment bude tvořit zejména lahvové pivo, půllitrové plechovky s nepasterovaným pivem, speciální svijanské Plechovky nejen pro chlapy, párty soudky a reklamní předměty. Spolu s tím místním přímo v provozovně nabídneme i pronájem výčepního zařízení a patnáctilitrových soudků,“ řekl dále Jan Trojan.

Pivo pro turisty až na místo určení

Již od roku 2016 společnost v Chorvatsku nabízí také dovoz malých soudků a píp přímo do místa pobytu turistů, zatím povětšinou českých. „Zákazníci si už na tento nový servis zvykli. Na internetové adrese objednávají stále častěji i větší, třicetilitrové soudky. Vyhovuje jim, že se nemusejí o nic starat, ani skládat zálohu a že vše probíhá na základě smlouvy v češtině,“ řekl k tomu Jan Trojan.

Plechovky do celého světa

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam směřuje téměř 90 % celkového vývozního objemu. Podle exportního manažera Pivovaru Svijany Jana Adámka předpokládá exportní strategie značky po Chorvatsku expanzi i v dalších balkánských zemích, Pobaltí, Skandinávii a v zemích bývalého Sovětského svazu. Zvýšení objemu exportu na další evropské a světové trhy si pivovar slibuje zejména od březnového zprovoznění nové plnicí linky plechovek, která se stala vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

V současné době již na Slovensko vyvážíme kompletní sortiment nepasterovaných piv v plechovce. V dalších sousedních zemích probíhají jednání s obchodními řetězci. Svijanský Máz a Svijanská Desítka již také směřovaly například do Litvy a do Ruska. A počátkem června jsme expedovali první kontejner plechovkového piva i do Spojených států,“ řekl v této souvislosti Jan Adámek.

 

Zdroj a foto: Pivovar Svijany

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010