MONETA Money Bank nabídne u svých poboček veřejné nabíječky pro elektromobily

Urychlit rozvoj elektromobility v celé České republice se rozhodla MONETA Money Bank. Ve spolupráci s tuzemskou technologickou společností Olife Energy zahájila rozsáhlý projekt, jehož cílem je v blízkosti svých bankovních poboček napříč zemí vybudovat hustou síť mnoha desítek komerčních dobíjecích stanic určených k veřejnému využití. Prvních padesát by dle plánu mělo být instalováno již do poloviny roku 2019 a banka je bude využívat rovněž pro vlastní potřebu. Tento krok souvisí s probíhajícím projektem postupné výměny většiny služebních automobilů MONETA Money Bank se spalovacím motorem za elektromobily. Do konce roku jich banka bude provozovat 55, čímž dále sníží svoji uhlíkovou stopu a posílí pozici tuzemského lídra v oblasti firemní elektromobility. MONETA Money Bank obsluhuje milion klientů, což z ní dělá čtvrtý největší finanční ústav v České republice.

První veřejně dostupné komerční dobíjecí stanice s vyobrazením oblíbeného kocoura známého z reklam MONETA Money Bank a logem Olife Energy budou moci řidiči vozidel na elektřinu využít již začátkem příštího roku. Termín realizace záleží především na rychlosti, s jakou se podaří získat stavební povolení v jednotlivých lokalitách a vyřídit další formality. Provozovatelem infrastruktury bude společnost Olife Energy, za dobití bude účtovat poplatek.

Hlavní překážkou pro masivnější rozvoj elektromobility v České republice je především dosud řídká síť nabíjecích stanic, hlavně v regionech. Proto jsme se rozhodli převzít iniciativu s cílem, aby lidé měli vždy nablízku nejen naši bankovní pobočku, ale také dobíjecí stanici pro svá vozidla na elektrický pohon. Tím přispějeme ke snížení naší uhlíkové stopy o 35 % do roku 2020, což jsme si stanovili jako náš klíčový dobrovolný závazek v oblasti udržitelného rozvoje,“ uvedl Jiří Huml, Chief Shared Services Officer MONETA Money Bank.

Těší nás, že si MONETA Money Bank pro spolupráci v oblasti elektromobility vybrala naši technologickou firmu. Díky tomuto partnerství rozšíříme námi budovanou velkou síť nabíjecích stanic v České republice, které lze obsluhovat pomocí jednoduché aplikace,“ řekl Petr Žaluda, generální ředitel Olife Energy.

MONETA Money Bank ve své flotile aktuálně provozuje už 40 elektrických automobilů Volkswagen e-Golf, což znamená, že v průměru její každý desátý vůz pohání elektřina. Banka dosud objednala 150 kusů elektromobilů. Zaměstnanci MONETA Money Bank s elektrickými vozidly najeli během jednoho roku v souhrnu více než 215 tisíc kilometrů, čímž snížili vyprodukované emise o 32 tun ekvivalentu oxidu uhličitého. Banka také buduje širokou síť dobíjecích stanic, které jsou vyhrazené pro její pracovníky. Ti mohou aktuálně využít 20 dobíjecích stanic v centrále banky v Praze, šest v centrále banky v Ostravě a 31 u poboček banky napříč regiony (například Frýdek Místek, Liberec, Plzeň, Tábor či Teplice).

Zdroj a foto: MONETA Money Bank