IKEA Group zaznamenala ve finančním roce 2016 výrazný růst

Celkové tržby společnosti IKEA Group (Ingka Holding B.V. a jí podřízené subjekty) vzrostly během finančního roku 2016 o 7,4 % a dosáhly částky 35,1 miliardy eur. Obchodní domy IKEA Group zaznamenaly během roku 783 milionů návštěv a čistý zisk se vyšplhal na 4,2 miliard eur.

Jak společnost IKEA oznámila, hodlá posílit investice do oblasti udržitelnosti o další miliardu eur, čímž celkové investice dosáhnou výše 3 miliard eur. Do věrnostních a bonusových programů, jejichž prostřednictvím se IKEA Group dělí o výsledky úspěšného podnikání se svými zaměstnanci, bylo vloženo 443 milionů eur.

Díky výraznému nárůstu tržeb byl i finanční rok 2016 velmi úspěšný. Aby IKEA Group dosáhla svého cíle – stát se vedoucím světovým maloobchodním prodejcem bytového zařízení využívajícím širší spektrum prodejních kanálů a současně lépe reagovat na stále se měnící potřeby zákazníků – dále rozšiřuje stávající kapacity a buduje nové jak v oblasti prodeje v obchodních domech, tak v oblasti on-line prodeje.

Jedním z nejrychleji rostoucích trhů v rámci IKEA Group zůstává i nadále Čína. Pětici největších maloobchodních trhů z pohledu objemu tržeb pak tvoří Německo, USA, Francie, Velká Británie a Švédsko. IKEA Group otevřela 12 nových obchodních domů a 19 nových lokalit pro vyzvedávání a objednávání zboží, zároveň dále rozvíjí svou distribuční síť, kterou rovněž rozšiřuje o nové kanály. Pokračují také práce na otevření prvních obchodních domů IKEA v Indii a Srbsku. Úspěch zaznamenala i IKEA FAMILY – se 100 miliony členů představuje jeden z největších věrnostních klubů.

Růst a ziskovost nám přinášejí svobodu, díky níž si můžeme určovat, jakým směrem se chceme vydat, flexibilitu potřebnou pro rychlý vývoj vpřed, a nezávislost, jež nám umožňuje přemýšlet a investovat v dlouhodobém horizontu,“ uvedl prezident a CEO IKEA Group Peter Agnefjäll. „Máme dobrou pozici a před sebou vzrušující cestu, na níž se budeme zaměřovat na trvalý růst a efektivitu našich provozů.”

IKEA Group si předsevzala podnikat tak, aby její kroky byly dobré pro lidi i pro planetu. Proto také vyčlenila přes 3 milardy eur na projekty, které jí zajistí nezávislost na surovinových i energetických zdrojích. Do těchto snah zapadá i finanční rámec ve výši 1 miliardy eur, který – jak IKEA Group oznámila – bude využit na zajištění dlouhodobých dodávek udržitelných materiálů prostřednictvím investic do lesnictví a do společností, které se aktivně zabývají recyklací, vývojem obnovitelných zdrojů energie a biomateriálů. V rámci těchto snah již IKEA od roku 2009 investovala 1,5 miliardy eur do projektů na využití větrné a solární energie a vyčlenila částku 600 milionů eur na zajištění vlastní energetické nezávislosti, jíž chce dosáhnout tím, že chce být do konce roku 2020 schopna vyrobit tolik obnovitelné energie, kolik její provozy spotřebují.

Výraznějším zaměřením na maloobchod a inovativní formy maloobchodu, stejně jako na efektivní využívání stávajících zdrojů a kapacit, chce IKEA Group dále posilovat své podnikání a docilovat růstu, který rovněž zajistí vzrůstající hodnotu pro zákazníky.

Chceme, aby každé setkání zákazníků s IKEA bylo co nejlepší, ať již probíhá v obchodním domě nebo on-line. To ale nikdy nedokážeme bez oddaných a profesně zdatných zaměstnanců. Bez jejich práce a úsilí by nebyly výsledky IKEA Group za finanční rok 2016 tak fantastické. Jako zisková společnost se o dobré výsledky naší společnosti dělíme s našimi zaměstnanci. Celkově jsme ve finančním roce 2016 vložili do věrnostních a bonusových programů pro zaměstnance 443 milionů eur, z toho 108 milionů do věrnostního programu Tack! a 335 milionů eur do bonusového programu,” dodal na závěr Peter Agnefjäll.

Zdroj a foto: IKEA Group