Coca-Cola slaví 25 let výroby v ČR významnou investicí

V úterý 29. května spustila Coca-Cola HBC Česko a Slovensko ve svém stávajícím závodě v Praze-Kyjích dvě zásadně zmodernizované linky. Jde o unikátní aseptickou linku, která bude mimo jiné vyrábět nápoje rostlinného původu (lidově také nazývaná rostlinná mléka) AdeZ, a moderní PET linku. Systém Coca-Cola zároveň slaví čtvrtstoletí výroby svých produktů v České republice.

„Investice do nových linek si vyžádaly částku přes 300 milionů korun. Další desítky milionů jsme v posledních měsících vložili do nové sirupárny nebo do bezpečnosti výroby. Nové investice do budoucnosti pokládáme za nejlepší způsob, jak minulých 25 let oslavit. Nyní již pracujeme na dalších plánech modernizace a digitalizace našeho výrobního závodu. Význam českého závodu tak v rámci Evropy nadále poroste,“ říká generální ředitelka Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić. Za uplynulých deset let investovala Coca-Cola HBC Česko a Slovensko přes 3,2 miliardy korun.

Coca-Cola HBC Česko a Slovensko

Rostlinné výrobky v Coca-Cola HBC

Díky moderní aseptické lince může firma rozšířit své portfolio o nejnáročnější produkty na zpracování. Jako první v Evropě bude linka produkovat nápoje rostlinného původu AdeZ z mandlí, kokosu, obilí a rýže, a to jak bez další příchutě, tak ve dvou různých ovocných příchutích. Tato „rostlinná mléka“ jsou určená pro 11 evropských trhů, na českém a slovenském trhu se začnou prodávat na přelomu roku 2018 a 2019. Aseptická linka je výjimečná především svojí technologií, která eliminuje riziko mikrobiální kontaminace lahví.

Nová PET linka dokáže vyprodukovat až 56 tisíc litrů nápojů za hodinu, a má tak zásadní vliv na další zvýšení efektivity závodu. Vyšší kapacita linky umožní flexibilitu a lepší plánování a sníží závislost českého a slovenského trhu na dovozu produktů Coca-Cola z jiných zemí. Moderní technologie zároveň přinese výrazné snížení spotřeby vody a elektrické energie. Za rok provozu linka ušetří zhruba 12 tisíc kubických metrů vody a přes dva miliony kWh energie.

Coca-Cola HBC: Slavnostní otevření 29. května 2018

Český závod na vzestupu

Společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, která má dnes v obou zemích přibližně 1000 zaměstnanců (z toho více než 800 v České republice), zahájila výrobu v Praze-Kyjích už v roce 1993, tehdy ještě jako Coca-Cola Amatil.  V tu dobu měla tři výrobní linky, 280 zaměstnanců a zhruba třetinu současné produkce. Nyní má v ČR a na Slovensku 40 tisíc aktivních zákazníků, kterým dodává na 200 různých variant výrobků společnosti Coca-Cola. Zároveň si je mohou koupit spotřebitelé ve více než 10 zemích, kam jsou pravidelně exportovány. Do dalších 15 států se výrobky vyvážejí dle aktuální potřeby tamních trhů.

Portfolio výrobků se navíc výrazně rozšiřuje v souladu s novou globální strategií společnosti Coca-Cola, která se chce stát „Total Beverage Company“, nabízející nápoje pro jakoukoliv příležitost během celého dne.

Naší strategií je nyní rozšiřovat portfolio směrem k nízkokalorickým a nekalorickým nápojům a představovat také inovace v oblasti vod, čajů nebo nápojů rostlinného původu. Investice do nové linky, kterou jsme vám dnes představili, je další správný krok tímto směrem,“  podotýká generální ředitel společnosti Coca-Cola pro Českou a Slovenskou republiku Josef Karásek.     

 

Zdroj a foto: Coca-Cola HBC Česko a Slovensko

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010