Tomáš Hladík pokořil český rekord v otevírání ústřic a obhájil titul šampiona

Tomáš Hladík z Hospůdky u Gurmána na Jihlavsku zvítězil na 15. ročníku MAKRO Mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Zlatý pohár si z této soutěže odnesl již po třetí. Třicet ústřic typu Belon otevřel v čase 4 minuty 30 sekund, a tím pokořil svůj vlastní dva roky starý český rekord. Hladík se svým vítězstvím nominoval na mistrovství světa v Irsku a na mistrovství Evropy ve Švédsku, kde bude reprezentovat Českou republiku. 

Druhé místo obsadil Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách s časem 4 minuty 33 sekund a společně s letošním vítězem bude soutěžit na evropském šampionátu ve Švédsku. Na třetí příčce se s časem 5 minut 14 sekund umístila Sabina Saitlová z restaurace Ambiente v Praze. Padl také dva roky starý rekord, jehož držitelem byl právě Tomáš Hladík. Svůj rekordní čas vylepšil šéfkuchař z Vysočiny o celých 37 sekund.

Napínavý boj mezi nejlepšími šéfkuchaři se dnes uskutečnil na velkém pódiu v rámci Velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze. Celkem 16 soutěžících mělo za úkol otevřít 30 ústřic typu Belon, které jsou používány i na mezinárodních soutěžích.

ústřice soutěž - small

Letos jsme s napětím očekávali, zda již podeváté obhájí první místo Václav Frič. Nakonec ho ale o pouhé tři sekundy překonal Tomáš Hladík,“ říká předseda poroty Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO Cash & Carry ČR. „V rámci soutěže byla hodnocena především rychlost otevření ústřic, ale porota se zaměřila i na jejich úpravu a čistotu v okolí pracoviště. Za odchylky od pravidel se udělují trestné vteřiny, které jsou připočteny k celkovému času. Otevřená ústřice například nesmí obsahovat kousky škeble, musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit,“ dodává Petr Stádník.

V nelehké disciplíně soutěžily letos také tři zástupkyně něžného pohlaví. Otevírání ústřic vyžaduje nejen sílu, ale také šikovnost, která českým ženám rozhodně nechybí. Dokazuje to letošní umístění Sabiny Saitlové z Ambiente na stupních vítězů, ale také fakt, že v roce 2012 se česká vítězka Eliška Marková zúčastnila světového šampionátu v irském Galway jako první žena v historii této soutěže.

„Rok od roku obliba ústřic u nás roste, z čehož mám velkou radost, protože patří ke gurmánským delikatesám. Pokud budete ústřice připravovat doma, při výběru zkontrolujte, jestli je ústřice pevně uzavřena, plná vody a je živá. To poznáte tak, že když na ústřici poklepete prstem, měla by znít jako pevný kámen a ne jako dutý buben,“ radí člen poroty Bernard Schaut, který stál u začátku dovozu mořských ryb a plodů do České republiky.

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010