Budějovický Budvar vyhrál dva soudní spory v Itálii

Budějovický Budvar vyhrál další dva soudní spory při obraně svých ochranných známek „BUDWEISER“ v Itálii.

Itálie patří k tradičnímu odbytišti Budějovického Budvaru, což dokazuje i meziroční nárůst exportu Budvaru do Itálie o 14% v minulém roce.

„Vyhráli jsme dva důležité soudní procesy, ve kterých konkurenční společnosti chtěly zrušit některé z našich ochranných známek v Itálii. To by samozřejmě zkomplikovalo prodej piva značky „BUDWEISER BUDVAR“ v zemi s velkým obchodním potenciálem. Rozsudky výrazně posilují právní jistotu k našim ochranným známkám a vytvářejí tak stabilnější podnikatelské prostředí pro naše importéry i jejich obchodní partnery,“ říká Mgr. Helena Votřelová, právnička Budějovického Budvaru.

První soudní spor zahájila společnost Anheuser-Busch InBev (dále ABI) v roce 2002. V žalobě na Budějovický Budvar požadovala neplatnost tři ochranných známek, jejichž vlastníkem byl český pivovar. Po jednání u soudu prvního stupně a u odvolacího soudu skončil případ u italského Nejvyššího soudu.

„Ten zrušil rozhodnutí odvolacího soudu a vrátil věc k novému projednání s tím, že je nutno respektovat názor Nejvyššího soudu v jiné kauze ukončené v roce 2013. Tehdy Nejvyšší soud zakázal firmě ABI používat jejich značku „BUDWEISER“, prohlásil ji za klamavou a vymazal ji z registru ochranných známek. Odvolací soud na základě toho nyní požadavky ABI zamítl,“ vysvětluje Helena Votřelová.

Shodou okolností téměř současně italský Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch Budějovického Budvaru také v případu zahájeném v roce 2001. Společnost Birra Peroni Industriale S.P.A. (dále BPI), která byla v té době importérem piva ABI do Itálie, požadovala prohlášení nekalé soutěže ze strany Budějovického Budvaru, zrušení jedné z jeho ochranných známek a náhradu nákladů. Po rozsudcích v několika instancích nakonec Nejvyšší soud zamítl všechny nároky BPI.

„Definitivní rozhodnutí je též založeno na klamavém charakteru ochranné známky společnosti ABI, který italský Nejvyšší soud potvrdil v roce 2013,“ dodává Helena Votřelová.

Soudní spory o značku BUDWEISER probíhají již od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 % případů.

V letech 2000 – 2016 bylo definitivně ukončeno 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 136 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou.

Díky registracím ochranných známek „BUDWEISER“ nebo „BUDWEISER BUDVAR“, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku „BUDWEISER“ používat téměř v 70 zemích.

Zdroj a foto: Budějovický Budvar