Současnost a budoucnost bitcoinu

Když se v roce 2009 poprvé objevil bitcoin, nejdříve jako čistě akademický projekt a potom i měna používaná na trhu, nikdo nevěděl, jestli se tento experiment ujme a jaká bude jeho budoucnost. Ačkoliv bitcoin již není taková senzace jako dříve, v novinách se o něm moc nepíše a ne každý o bitcoinu ví, v současnosti ho užívá kolem 5,8 milionu lidí po celém světe. Po osmi letech je bitcoin akceptován jako měna ve více než 100 000 byznysech, jeho hodnota stále stoupá a i bitcoinů přibývá, i když tento nárůst se pomalu snižuje a dochází k deflaci.

Nejdříve je ale nutné pochopit co vlastně takový bitcoin je a co obchodování s bitcoinem obnáší. Bitcoin je open-source kryptoměna, která je známá pro svoji úplnou decentralizaci. To znamená že, oproti například české koruně nebo americkému dolaru, nemá bitcoin žádnou instituci, která monitoruje jeho pohyb na trhu a ovlivňuje ho. Zatímco například Česká Národní Banka může ovlivnit hodnotu české koruny tím, že určí, kolik peněz bude vytisknuto a přidáno do oběhu, bitcoin má specifický systém založený pouze na matematice, který určuje kolik nových bitcoinů se vytvoří. Díky němu všichni uživatelé vědí, jak se bitcoin bude chovat v budoucnosti. Nové bitcoiny jsou totiž vytvořeny skrze transakce. Pokaždé když uživatel převede peníze, v síti je náhodně vybrán takzvaný těžař, neboli uživatel, který je schopný transakci autorizovat. Když těžař tuto transakci autorizuje do 10 minut, získá tím několik bitcoinů. Počet bitcoinů se tedy zvyšuje s počtem transakcí, a tento počet transakcí záleží pouze na uživatelích. Odměna za autorizaci se však každé čtyři roky snižuje o polovinu (například z 25 na 12,5), a s tím i nárůst bitcoinů v oběhu.

Než se podíváme na možná negativa a pozitiva bitcoinu, je potřeba porozumět, kolik vlastně jeden bitcoin stojí. V současné době se bitcoiny dají koupit online, jako třeba na portálu VirtuálníMěny.com, kde je možné měnit bitcoiny za české koruny. Dalším způsobem jak získat bitcoiny je jít na jednu z konferencí, které se pořádají po celém světě. V roce 2011 se jedna dokonce pořádala i v Praze. Hodnota bitcoinu se mění často, 6. června 2017 byla hodnota bitcoinu 2920 amerických dolarů, neboli 68 270 korun českých.

Mnozí uživatelé bitcoinu tuto měnu oceňují především pro její anonymitu. Na rozdíl od klasického bankovního účtu neobsahuje bitcoinová takzvaná peněženka žádné osobní informace. Jediné co uživatel potřebuje je software a svůj osobní klíč. Adresa jeho peněženky se také mění a s každou transakcí, a nikdy tedy není možné zjistit transakční historii jakéhokoliv uživatele. Protože bitcoiny nemají centrálu, jejich převod je bezplatný. Do dnešní doby pouze Německo ustanovilo bitcoin jako oficiální virtuální měnu a může jí tedy zdanit. Na druhou stranu Čínská Lidová Republika zakázala byznysům bitcoin používat, osoby však bitcoin v této zemi používat mohou. Poslední výhodou bitcoinu je, že je skoro nemožné jej ukrást nebo zmanipulovat.

Bitcoin má ale i mnoho nevýhod. Nejvíce zřejmé je to, že je těžké fungování bitcoinu pochopit a proto jej mnoho uživatelů ani nevyzkouší. S nedostatkem informací také přichází nedostatek byznysů, které bitcoin používají. Díky malému trhu má bitcoin vysokou volatilitu, tedy jeho hodnota se často mění a je nepředvídatelná. Analytici ale poukazují na to, že s nárůstem počtu uživatelů bitcoinu se zvýší i počet byznysů, které ho akceptují a cena bitcoinu, která je odvozena od poptávky a nabídky trhu, se ustálí.

Ačkoliv bitcoin zůstává hlavní kryptoměnou i v roce 2017, existuje i spousta jiných možností. Například v roce 2014 byla vytvořena měna zvaná Darkcoin, zkráceně Dash, která je ještě více zabezpečená než bitcoin. Na druhou stranu, Zcash, měna která se objevila teprve v 2016, nabízí zájemcům možnost vidět všechny transakce, i když pouze bez osobních údajů. Dalším podobným projektem, který se soustřeďuje na převod reálných peněz do systému, je Entropay, který používá například funkci rychlé vklady.

 S bitcoinem už nakoupíte i v některý českých e-shopech např. na Alza.cz. Nebude jistě trvat dlouho a bitcoin se stane běžným platidlem na více mistech prodeje.

 

-redakce-

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010