Tržby obchodníků v červenci stouply

V meziročním porovnání tržeb obchodníci v červenci zažili nejlepší měsíc od února 2011. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška by však bylo předčasné pokládat červenec za bod zlomu a očekávat v dalších měsících podobně silné přírůstky tržeb. Příjmová situace lidí tomu podle něj nenahrává.

„Částečný příznivý obrat zažívá poptávka domácností po zboží dlouhodobé spotřeby, což se týká hlavně nákupu aut za akční ceny. Pokles reálných mezd však táhne dolů poptávku po zboží běžné denní spotřeby,“ komentoval čerstvá čísla hlavní ekonom BH Securities Vojtěch Benda.

Podle ředitele prodeje Expert Elektro Robina Weintritta je vidět, že lidé se velmi rozmýšlí, na co své peníze vydají. „Zájem spotřebitelů utrácet je značně rozložený. Přestože lidé například na vybrané elektronice výrazněji šetří než dříve, jiná zařízení si naopak neodpustí. Zájem o malé domácí elektrospotřebiče či mobilní telefony roste i dvouciferným tempem.“

Vývoj tržeb podle Bendy potvrdil, že ekonomické oživení se zatím dotýká jen vybraných exportně orientovaných sektorů ekonomiky. „Uplynou nejméně dvě až tři čtvrtletí, něž se zlepšující situace ve zpracovatelském průmyslu začne pozvolně promítat také do postupného zvyšování zaměstnanosti a reálných mezd v celé ekonomice,“ předpověděl s tím, že teprve pak se začne domácí spotřeba zvyšovat a s ní i tržby obchodů.

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010