Šampionem ve filetování čerstvého lososa se stal již počtvrté Martin Kempf

Vítězem 7. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa se stal počtvrté v řadě Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě. Finálové utkání, ve kterém soupeřilo 14 šéfkuchařů, proběhlo v sobotu 25.6. v rámci Bosch Fresh Festivalu na pražském Vítkově. Cílem soutěže bylo připravit dva úhledné filety bez kostí a kůže z pětikilového lososa. Odborná porota kontrolovala čas, výtěžnost, kvalitu výsledného filetu i čistotu pracoviště.

David Svoboda-small

V těsném souboji mezi zúčastněnými kuchaři druhé místo obsadil David Svoboda  z restaurace Food & Friends. Bronzová příčka patří Jiřímu Dvořákovi z restaurace Jureček Říčany. Sobotní soutěž proběhla od 13 do 15 hodin v rámci Bosch Fresh Festivalu na pražském Vítkově.

U_c_astni_ci soute_z_e-small

„I tento ročník byl vydařený, jsme rádi, že se tu opět setkali špičkoví šéfkuchaři z celé republiky,“ uvedl k akci Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů s HoReCa zákazníky velkoobchodu MAKRO Cash & Carry, který mistrovství pořádá. „Losos má v České republice výjimečné postavení, patří k nejoblíbenějším rybám a doufáme, že i díky dnešnímu mistrovství si tuto pozici udrží,“ dodává.

Pro účastníky soutěže byly i letos připraveny čerstvé ryby s hmotností pěti kilogramů. Na splnění celého úkolu, který zahrnuje rozříznutí lososa na dvě části, odstranění hlavy, kostí, kůže, tuku i ocasu, měli soutěžící maximálně 10 minut. Vítěz Martin Kempf připravil dokonalého lososa za 3 minuty a 28 vteřin.

Filety, které soutěžící připravovali, musí splňovat parametry pro trim E, tedy čistý kus ryby bez kůže, tuku či kostí. Kvalitu práce i čistotu pracoviště zhodnotila odborná porota v čele s šéfkuchařkou Jitkou Ulihrachovou a Miroslavem Kubcem, prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

„Konečná podoba filetu musí být kompletně bez kostí a tak, aby se zachovalo co nejvíce masa. Ideální výtěžnost kvalitního ručního filetování celého lososa je kolem  59 procent. Dalším kritériem je i čistota kuchyně, která je vizitkou šéfkuchaře, proto je hodnocena i v naší soutěži,“ dodává k hodnocení Jitka Ulihrachová.

Vítěz získal zájezd pro dvě osoby do Norska na lososí farmu.

Zdroj a foto: MAKRO Cash & Carry

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010