Označení České pivo využívají už tři čtvrtiny trhu

Značek piva označovaných tímto logem přibylo od loňského října o dvě třetiny, pivovarů, které jej používají, o třetinu. České pivo je od října 2008 oficiálním chráněným zeměpisným označením zapsaným u Evropské komise. Systém ochrany názvů zemědělských a potravinářských výrobků zavedla EU v roce 1992 s cílem ochránit výrobce před plagiáty a spotřebitele před nežádoucím klamáním.

Pivo českého typu, které bylo poprvé uvařeno roku 1842 v Plzni, charakterizuje vyšší hořkost, výraznější barva a říz nápoje, proti zahraničním ležákům mají ty české naopak nižší obsah alkoholu. Rozdílné vlastnosti českého piva jsou dány nejen použitými surovinami, zvláštními odrůdami chmele a ječmene, ale také metodou dvoustupňového spodního kvašení, postupu odlišného od toho zahraničních výrobců.

Zejména velké pivovarské skupiny vaří pivo také licenčně v zahraničí. Mezi podmínkami pro užívání značky je však mimo jiné výroba piva v českých zemích, tudíž licenčně vyráběné pivo tak označeno být nemůže.

Podle pivovarského svazu je označení láhve logem České pivo pro spotřebitele garancí kvality. Pro tuzemské výrobce pak představuje ochranu před dováženými pivy, z nichž některá v nedávné minulosti byla označována jako piva „českého typu“. Pro pěstitele sladovnického ječmene či chmele jsou označením stanovené podmínky zárukou trvalé poptávky po jejich výpěstcích. Za přínosy značení pivovarníci označují také podporu exportu a turistiky.

Chráněné označení České pivo používají například plzeňské pivovary Prazdroj i Gambrinus, Pivovar Černá Hora či Rodinný pivovar Bernard.

 

 

  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010