Nová síť prodejen s regionálními produkty

První prodejna tohoto typu funguje v Jihlavě na náměstí Svobody. Zákazníci by v nich měli najít široký výběr od místních farmářů. Podobně, jako je tomu třeba u našich jižních sousedů.

Podpořit zemědělce a další producenty z Vysočiny se rozhodla Zemědělská a ekologická regionální agentura ZERA. Ta také pátým rokem certifikuje specifické výrobky značkou Vysočina – regionální produkt. A dalším cílem je právě síť prodejen těchto produktů.

„ZERA cítila, že je potřeba vysočinské produkty také pomoci uvádět na trh, aby byly vyhledávány tuzemskými a zahraničními turisty nebo lidmi, kteří preferují právě regionální věci. Setkáváme se s tím, že mnozí chtějí kupovat potraviny od drobných farmářů, ale nevědí kde. Tohle by mohlo pomoci oběma stranám,“ řekla za iniciátory projektu Marie Černá.

Know-how čerpala agentura u kolegů v Rakousku, například na farmě, která prodává kobylí mléko. „Nabírali jsme zkušenosti, odkoukávali, jakým způsobem v Rakousku dělají regionální produkty a jak místní podnikatelé získávají zákazníky. Z toho pak vzešel projekt sítě prodejen regionálních produktů. V jeho rámci vznikly standardy, které musí obchod splňovat,“ upřesnila Černá.

„První certifikovaná prodejna se nachází na náměstí Svobody v Jihlavě,“ potvrdila. Nese název Dejsibio. „O projektu jsem už slyšela. Vznik sítě prodejen uvítáme. Rádi bychom se tam dostali jako dodavatelé a do budoucna máme v plánu zřídit i prodejnu výrobků s certifikací, nejspíše ve Velké Bíteši. Inspiraci máme,“ sdělila Ludmila Pospíšilová, spolumajitelka ekofarmy v Holubí Zhoři u Velké Bíteše. Česko-rakouský projekt je financován z Fondu malých projektů Vysočina – Dolní Rakousko.

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010