Mobil místo peněženky

Aplikaci MasterCard Mobile pro chytré telefony s operačními systémy Android či iOS je možné zdarma stáhnout od začátku tohoto týdne na Google Play a v App Store. Na službu má z českých bank časově omezenou exkluzivitu ČSOB, do aplikace je ale možné nahrát kartu jakékoli tuzemské (i zahraniční) banky. Tato karta sice musí umožňovat platby na internetu, což už je dnes ale standard.

S MasterCard Mobile je zatím možné platit ve zhruba dvou tisících e-shopech, plánem pro zbytek roku je pak dostat službu i do kamenných obchodů. Poté by lidé mohli třeba v kavárnách nebo taxících zaplatit přes mobil kartou, aniž by obchodník musel být vybaven platebním terminálem. Jde o první aplikaci, která v Česku umožňuje takto jednoduše propojit mobil výhradně s platební kartou. Podobnou službou je od podzimu 2012 fungující Mobito.

Platby přes mobil porostou

Banky a karetní společnosti se stále více snaží vytěsnit hotovost z běžných nákupů, u internetových obchodů zase bojují se stále dominantní dobírkou. Proto v posledních letech přicházejí s novými metodami placení. Jednou z nich jsou například platební karty či doplňkové nálepky s bezkontaktní funkcí. Ty zrychlují takzvané mikroplatby do 500 korun, když kartu není nutné „protahovat“ terminálem, jen se přiloží a do 500 korun se nezadává PIN kód.

Druhou oblastí, v níž cítí obrovský potenciál nejen banky a karetní společnosti, ale i obchodníci, jsou platby mobilem. Chytrý telefon se stal součástí českých domácností a vytěsňuje své předchůdce, podobně jako kdysi notebooky vytěsnily klasické stolní počítače. Chytrý telefon přitom už není jen příjemnou hračkou, ale stále více jde i o přímý prodejní kanál. Propojen s platební metodou MasterCard Mobile už je například Slevomat, chystají to i České dráhy či třeba Aukro.cz.

„Na Aukru už lidé při nákupech přes mobilní zařízení utratili 220 milionů korun a během prosince 2012 podíl nakoupeného zboží přes ně vzrostl na 5,4 %. Očekáváme přitom další růst,“ říká Michaela Papežová ze společnosti Allegro Group, které Aukro patří.

Novinka MasterCard Mobile zatím míří prakticky jen do internetových obchodů. Funguje v nich jako jedna z mnoha možných platebních metod. Kdo chce, může si i nadále vybrat dobírku, osobní odběr, přímou platbu kartou na internetu, některý platební agregátor (například PayU či GoPay), individuální řešení od českých bank, konkurenční Mobito nebo právě novou možnost MasterCard Mobile. Po jejím výběru bude vygenerován QR kód, který zákazník po otevření aplikace načte, platbu potvrdí a ta proběhne přes aplikaci, tedy následně přes do systému nahranou platební kartu. Platba se potvrzuje mPINem, speciálním šestimístným kódem zvoleným v aplikaci.

Kdo volá? ČSOB

Jak již bylo zmíněno v úvodu, aplikace MasterCard Mobile je zdarma dostupná na Google Play a v App Store. Zatím tedy míří na telefony s operačními systémy Android a iOS (Apple), další v pořadí jsou telefony se systémem Windows Phone, pokud se z nich tedy stane masová záležitost. Kdo tedy má správný mobil a chce z něj udělat i peněženku, ten si stáhne aplikaci a zvolí si pro ni jednotný mPIN, kterým se do aplikace bude přihlašovat a také potvrzovat každou platbu. Do aplikace je možné nahrávat platební karty MasterCard, Maestro i konkurenční karty Visa. Za nahrání každé jedné karty si systém strhne jednu korunu, čímž dojde k ověření karty.

Zájemce není omezen ani vydavatelskou bankou, ačkoliv na službu má nyní časově omezenou exkluzivitu ČSOB. Proč ta má zájem podporovat systém s konkurenčními kartami? Získá databázi telefonních čísel (bez dalších osobních údajů), u nichž bude vědět, že jejich majitelé mají zájem o nové platební metody. A byť zástupci ČSOB říkají, že nebudou tyto kontakty obvolávat „ve velkém“, v nějaké míře tak činit budou.

Do aplikace je třeba pro její další použití „nahrát“ platební kartu, může to být karta kreditní i debetní. K nahrání dojde zadáním stejných údajů, jaké se zadávají při platbě na internetu – číslo karty, její platnost a CVV/CVC kód. Do jedné aplikace je možné zadat libovolný počet karet, při provádění platby se pak aplikace zeptá, kterou kartou má zaplatit. Při „nahrávání“ karty zajištěné systémem 3D Secure je třeba tuto operaci potvrdit bezpečnostním kódem z SMS zprávy. Při dalších platbách touto kartou přes MasterCard Mobile se už SMS kódy nepoužívají.

Obchodníci bez terminálů

„Platby prostřednictvím MasterCard Mobile je možné používat okamžitě na všech podporovaných telefonech, bez nutnosti speciálního hardwarového vybavení (NFC, secure element) nebo speciálního software (SIM toolkit). Postačí chytrý telefon a připojení k internetu, ať už mobilní, nebo WiFi,“ říká Michal Prázný ze společnosti Wincor Nixdorf, která je poskytovatelem technologie v tomto projektu.

Tato citace je pro nás zároveň vstupní branou do budoucnosti MasterCard Mobile. Zmíněná NFC technologie sice není pro současné fungování aplikace pro platby v e-shopech potřeba, v řádech měsíců se ovšem počítá s tím, že Mastercard Mobile bude umožňovat i přímé platby mobilem na platebních terminálech s bezkontaktní funkcí. Rozšíření o tuto funkci je ovšem závislé na tom, jak rychle operátoři v Česku začnou nabízet telefony se zabudovanou NFC technologií, zatím jich je minimum.

Možnost zavedení plateb přes MasterCard Mobile bez nutnosti pořizovat pokladní systémy či platební terminály by pak bankám a karetním společnostem mělo umožnit dostat bezhotovostní platby i k malým obchodníkům. O to, aby šlo s využitím MasterCard Mobile chytrým telefonem zaplatit i u „kamenných“ obchodníků, se má postarat ČSOB. Ta se bude snažit mezi obchodníky dostat podobnou aplikaci, která umožní přijímat tyto mobilní platby.

Výhoda pro obchodníky má spočívat ve faktu, že k těmto platbám nebudou potřebovat platební terminály. Bude jim stačit počítač, tablet nebo i některý „chytřejší“ z chytrých telefonů, na němž spustí potřebnou aplikaci. Výhodné to má být zvláště pro menší obchodníky (například kavárny či malé prodejny), kteří z těchto plateb budou platit menší poplatky než u klasických platebních terminálů.

Samotná platba v takovém obchodě by vypadala zhruba takto: Obchodník ve své aplikaci zadá nákup a vydá povel k zaplacení. Aplikace vygeneruje QR kód, který si zákazník svým chytrým mobilem přečte a po něm ihned naskočí aplikace MasterCard Mobile, kde zákazník platbu mPinem potvrdí. Rozšíření této akceptační sítě je plán pro rok 2013. Momentálně si uživatelé MasterCard Mobile mohou nový způsob platby vyzkoušet na jediném místě v republice – v kavárně Era svět na pražském Jungmannově náměstí.

Konkurenční Mobito

Již od září minulého roku je v Česku dostupná jiná „mobiilní peněženka“. Mobito ale na rozdíl od MasterCard Mobile nepropojuje primárně platební kartu s telefonem. Mobito umožňuje klientům čtyř participujících bank – Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank – propojit „mobilní peněženku“ s bankovním účtem. Službu ale může využívat kdokoli, když si založí ke svému mobilu účet a na něj může posílat peníze, čili si takto „nabíjí“ svou mobilní peněženku. Převod z účtu je zdarma, dobití peněz přes kartu je zpoplatněno. S výjimkou klientů Raiffeisenbank si Mobito za tento způsob nabití účtuje tři koruny plus 1,5 procenta z výše platby.

Mobito je na rozdíl od MasterCard Mobile dostupné i v klasických telefonech, tedy těch, které se neoznačují jako chytré. Za čtyři měsíce se do služby zaregistrovalo 20 tisíc telefonních čísel. Také Mobito začalo takřka výhradně v internetových obchodech, dnes je možné s jeho využitím zaplatit také v kamenných obchodech Sportisimo (78 prodejen) a hračkáren Pompo (65 prodejen).

 

 

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010