Jednička pivního trhu Anheuser-Busch InBev kupuje světovou dvojku pivovar SABMiller

V úterý 13.10.2015, v ranních hodinách, bylo úspěšně završeno jednání o převzetí druhého největšího pivovaru – SABMiller leadrem pivního trhu belgicko-americkou společností Anheuser-Busch InBev. Předběžná dohoda o uzavření obchodu hovoří o částce 68 miliard liber, což reprezentuje po přepočtu částku 2,5 bilionu českých korun. Po tomto převzetí pivovar Anheuser-Busch InBev výrazně posílí svůj vliv v Severní Americe, Africe a ve střední a východní Evropě, což dokumentuje skutečnost, že každé třetí vyrobené pivo bude pocházet právě z varen tohoto pivovaru.  

Touto fúzí se velmi významně změní celosvětový trh s pivem, což dokládá i následující tabulka vycházející z údajů Euromonitoru s daty za rok 2014.

Fúze - graf

U českých pivních značek se tato fúze dotkne čtyřech z nich  – Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický kozel, které se nyní přesunou k portfoliu značek, jako jsou Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s nebo Hoegaarden.

 

Pivovar Anheuser-Busch Inbev se tímto složitějším způsobem dostává na trh v České republice, ve které měl již dříve snahu o ovládnutí Budějovického Budvaru, se kterým se po světových trzích úspěšně i neúspěšně soudí ohledně značky.

 

Zdroje: iDnes, Bloomberg, Euromonitor a redakce

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010