České děti se stravují nezdravě

Během Světového dne zdraví, který připadá na 7. dubna, si připomínáme, že bychom měli neustále budovat a zlepšovat kvalitu našeho života. Nezdravým životním stylem však žije stále více českých dětí, které si špatné návyky přináší především z rodiny. Ta by jim přitom měla zajišťovat dvě třetiny denní stravy včetně svačiny do školy.

Školáci dnes přijímají především stravu bohatou na živočišné tuky a jednoduché cukry. Ve spojení s nedostatkem pohybu však tento životní styl přináší řadu zdravotních komplikací.

„Rozhodující pro dětskou obezitu je množství zkonzumovaných potravin vzhledem k celodenní aktivitě. S věkem klesá počet snídajících dětí, což má za následek nedostatek cukru v krvi a tím únavu a nesoustředěnost. Děti však hojně takzvaně „snackují“, tedy konzumují nezdravé pamlsky plné cukru, tuku a soli zakoupené ve školním bufetu nebo přinesené z domova,“ shrnuje problém nejmladší generace strávníků RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník Zdravé 5.

 

Hodina pohybu denně

Například nadváhou či obezitou trpí podle průzkumu společnosti SANEP z roku 2013 přibližně jedna šestina českých dětí. Problémem u dětí bývá i zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak, který je důsledkem nadměrného příjmu soli. Právě tyto informace vyplývají z průzkumu Světové zdravotnické organizace, který se realizoval v roce 2010. Řešením je kromě vyváženého stravovacího režimu především pohyb. 

„V rámci prevence civilizačních chorob by mělo mít dítě hodinu náročnější fyzické aktivity denně. Hodiny tělesné výchovy denní doporučenou dávku nezachrání. Navíc ve škole celá čtvrtina dětí, které necvičí, tvoří žáci, které to dělají s vědomím rodičů. Nedostatek pohybu má kromě obezity za následek i agresivitu, protože dítě nemá jak přebytečnou energii vybít,“ upozorňuje Suchánek.

 

Coolinaření aneb čas „tasit vařečky“

Ke správným návykům motivuje děti formou her a soutěží výukový program Nadačního fondu Albert Zdravá 5, který se letos speciálně zaměřuje na správný nákup potravin, domácí přípravu svačin a rozumné hospodaření s jídlem.

 „Správná svačina je pro tento rok také hlavním tématem populární dětské kuchařské soutěže Coolinaření s Albertem. Prostřednictvím hry a zábavy chceme děti motivovat, aby se naučily svačit zdravě a jídlo si uměly samy připravit nebo nakoupit,“ říká Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé 5.

Více informací o programech a aktivitách Zdravé 5, které nabízí školám Nadační fond Albert zdarma, naleznete zde.

projekt-z5     fond-albert

 

O dětských svačinách jsme psali již tento měsíc jednou, a sice o nové progresivní mobilní aplikaci a webových stránkách, na kterých si mohou australští rodiče i samotné děti poskládat a zakoupit potraviny pro kvalitnější školní svačiny.

 

Zdroj: Albert

Foto: pixabay.com

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010