Bocuse d’Or 2016: Nejlepším kuchařem Evropy se stal Tamas Szell z Maďarska

Maďarský šéfkuchař Tamas Szell zvítězil v evropském kole nejprestižnější kuchařské soutěže na světě – Bocuse d’Or. Kontinentální kolo, které předchází celosvětovému finále, proběhlo v Budapešti 10. a 11. května. Zúčastnilo se ho dvacet kuchařů. Stříbrné místo obsadil Christopher William Davidsen z Norska, na třetí příčce se umístil Alexander Sjögren ze Švédska.

Lyon, 2013. január 30. Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje (b) a nem hivatalos szakácsvilágbajnokság, a Bocuse d'Or (Arany Bocuse) döntõjében a franciaországi Lyonban 2013. január 30-án. Széll Tamás a tizedik helyet szerezte meg, egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. (MTI/AP/Laurent Cipriani)

Soutěž, která je označovaná jako mistrovství světa kuchařů, vznikla z touhy dnes již 90letého francouzského šéfkuchaře Paula Bocuse vytvořit ve svém oboru něco podobně velkolepého, jako jsou sportovní akce. V roce 1987 se jeho sen stal skutečností, a profesionální kuchaři z celého světa tak mají jedinečnou možnost se utkat v tomto prestižním souboji. Sám zakladatel soutěže patří mezi nejvýznamnější postavy současné světové gastronomie.

„Jsme opravdu pyšní, že můžeme svými produkty podporovat tak prestižní soutěž, jakou Bocuse d’Or bezpochyby je. Pro tento ročník byly vybrány typicky maďarské suroviny – jelení hřbet s kostí a jeseter malý i s kaviárem. Všichni soutěžící předvedli naprosto skvělé výkony,“ komentuje Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů s HoReCa zákazníky MAKRO Cash & Carry.

BdO - logo

Perfekcionismus je na místě

Z dvacítky soutěžících se svým výkonem nejvíce zabodoval maďarský reprezentant Tamas Szell. Společně s dalšími desíti kuchaři se také kvalifikoval na celosvětové finále, které proběhne v lednu 2017 ve francouzském Lyonu. Kuchaři měli na přípravu dvou chodů z masa a ryby 5 hodin a 35 minut. Na soustředěnou práci tříčlenných týmů ve složení kuchaře, mladého pomocníka tzv. commiho a kouče, dohlížela nejen porota, ale i nadšení diváci.

Soutěžící pro své pokrmy mohli využít pouze suroviny z METRO tržiště, které měli k dispozici v předvečer soutěže přímo v areálu. Nejen chuť a vizuální stránka pokrmu jsou při hodnocení poroty důležité. Část bodů je udělována i za výtěžnost surovin, odpovědný přístup kuchaře k ingrediencím, zapojení regionálních specifik v receptu s masem i využití zeleniny v pokrmu s rybou, která měla tvořit minimálně jeho polovinu.

 

Kuchařské talenty napříč Evropou

Hlavní myšlenkou soutěže Bocuse d’Or je spojit mladé kuchaře a ukázat ty největší talenty ve světové gastronomii. Od jejích počátků v ní dominují především kuchaři z Francie a skandinávských zemí. Mezinárodní porotu, ve které zasedli zástupci všech soutěžících zemí, vedl francouzský šéfkuchař Serge Vieira, vítěz Bocuse d’Or 2005. Nechyběl ani další vítěz, tentokrát ročníku 2011, dánský šéfkuchař Rasmus Kofoed. Prezidentem evropského kola soutěže se stal Zoltan Hamvas, majitel michelinské restaurace Onyx v Budapešti.

Do světového finále postupuje následujících 11 zemí: Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Maďarsko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Švýcarsko.

 

Česká republika na Bocuse d‘Or

Českou republiku poprvé reprezentoval Jan Všetečka, který se ve světovém finále v roce 2009 umístil na 14. příčce. V roce 1995 získal bronzové místo český rodák Patrik Jaroš, který soutěžil pod vlajkou Německa.

„Na začátku letošního roku proběhlo národní kolo Bocuse d’Or Česká republika, kterého se zúčastnilo 7 mladých kuchařů. Přestože se Česká republika do evropského kola nekvalifikovala, věříme, že na příštím evropském finále již zástupce mít budeme,“ vysvětluje Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů s HoReCa zákazníky MAKRO Cash & Carry. „Chceme podporovat talentované kuchaře, aby pozvedli naši gastronomii, ale zároveň měli touhu na sobě pracovat a dotáhnout to mezi světové špičky,“ dodává.

Skupina METRO, jejíž součástí je i česká síť MAKRO, je hlavním sponzorem velkého finále Bocuse d’Or a kontinentálních soutěží v Evropě a v Asii. METRO je také exkluzivním dodavatelem jeleního hřbetu s kostí, jesetera malého s kaviárem a zeleniny pro účastníky světového finále. Zároveň podporuje dvanáct národních týmů.

Více informací o Bocuse d’Or včetně přehledu letošních finálových zemí, všech dosavadních vítězů a podrobného popisu mechaniky soutěže naleznete zde.

 

Zdroj: Makro

Foto: dailynewshungary.com, mno.hu

Hlavní partner

Partneři

Mediální partneři

Podpořte prosím

 
Bankovní účet
2 801 779 543/2010